Протести срещу паркинг-стикерите в София не разколебават Фандъкова

Недоволните отказват да плащат рекет на общинарите

Снимка: БГНЕС

С възгласи "Долу рекета", "Мафия" и "Оставка" живеещи в центъра на София протестираха в сряда следобед срещу новите правила за паркиране в синята и зелената зони на града. По-рано през деня обаче кметът Йорданка Фандъкова обяви, че новите правила за паркиране в центъра на София ще влязат в сила от 1 септември въпреки недоволството на хората, което започва да се политизира. Фандъкова обяви, че е готова да чуе гласа на гражданите и да дискутират цената, която е 150 лв. годишно за Синя зона и 100 лв. за зелената.

Все пак около 17 часа протестиращите столичани блокираха за около десетина минути кръстовището на бул.”Патриарх Евтимий” и ул.”Граф Игнатиев”. Беше издигнат и плакат с надпис "Ние сме свободни, можещи, силни! Не плащаме рекет на общинари". Сред протестиращите беше и известният музикант от ФСБ Иван Лечев.

“В центъра на този град е събрана голяма част от елита на тази нация, която остана в България. По никакъв начин не трябва да правим нещо незаконно, за да не даваме повод държавата да се гаври с нас. Ние трябва да отстояваме правата си в рамките на закона, но категорично", заяви Лечев. "Ние понасяме шум, задръствания, дишаме газовете на един многомилионен град, а на всичкото отгоре се оказа, че сега трябва и да си плащаме. Това противоречи на всякаква логика. Нас ни наказват за това, че живеем в центъра", допълни музикантът. Според него с годините държавата прави всичко възможно да направи невъзможен живота на живеещите в центъра, обратно на всички европейски държави.

Целта на новите правила, което въвежда Столична община, е ограничаване на автомобилния поток в центъра на града. По думите на Фандъкова такава е и европейската практика. Столичният кмет не беше забелязана да разговаря с протестиращите, които обещаха в четвъртък отново да са пред паметника на Патриарх Евтимий и така "всеки ден до победата".

Фандъкова готова за дискусия и да обяснява

“Готова съм да чуя всички възражения на хората, които протестират срещу промените. Спомнете си, че специално поисках отлагане на тези промени с една година. Представителите на несъгласните с новите правила отново ще бъдат поканени. Важно е да се правят тези срещи с представителите на Столичният общински съвет и с Центъра за градска мобилност, но виждам, че протестите започват да се политизират”, заяви Фандъкова.

По отношение на плащането – никой не обича да плаща, но въпросът е искаме ли да се облекчи центъра от вредните газове, от шума и от безразборното паркиране на автомобили, каза столичният кмет. Тя допълни, че цените за паркиране са определени в наредба, приета от Столичния общински съвет.

“Дали ще е тази цена, или друга, може да се дискутира. Важно е да се обединим около целта да бъдем част от европейската практика. Но смятам за безотговорни политическите намеси и за това продължаваме да обясняваме на хората целта на промяната. Ще засилим комуникацията, важно е хората да разберат какво се случва. Подобни промени се правят във всички европейски столици. Всички искаме да сме европейци, но не съвсем - ако може правата да са ни европейски, но ограниченията да не са", каза Фандъкова.

Столичният кмет заяви, че е поискала от общинските съветници да внесат предложения за промени с цел облекчаване на процедурата за паркиране в центъра на столицата. Във вторник председателят на СОС Елен Герджиков заяви, че това вече е направено и промените ще бъдат факт на 13 септември, когато е първата сесия на съветниците.

Подписка срещу новите правила

Новите правила за паркиране в центъра на София се обжалват в съда от гражданското движение “Днес”. От 1 септември паркирането в синята зона поскъпва двойно от лев на два, а в новата зелена зона, обхващаща широкия център, час престой ще струва 1 лев. Хората, които живеят в синя зона, ще трябва да дават по 150 лева годишно за стикер, а за втора кола – 450 лева. За жителите в района на зелената зона стикерът струва 100 лева за година.

В Европа хората, които живеят в такива зони имат пропуски, които са безплатни или струват 1 евро, заяви участникът в протеста Петър Георгиев, цитиран от БГНЕС. Той определи изявленията, че по този начин ще бъде облекчен трафикът в столицата, като "глупости". “Общината се опитва да въведе допълнителен данък без закон. Общината няма никакво право да въвежда данъци и такси, защото тя не е законотворец", каза Георгиев. Протестиращият отправи своите критики и към Центъра за градска мобилност - "Ако преди 5 години се знаеше какво влиза и излиза в "Паркинги и гаражи", сега никой не знае. Контрол никакъв".

На 4 юни 2012 г. гражданското движение "ДНЕС" започна кампанията си "Новите правила за паркиране в София – Рекет и беззаконие над гражданите". Междувременно, живеещи в центъра на София граждани, обединени във Фейсбук групата "Не на данък паркиране за живущите в зоните с платено паркиране" също стартираха своя подписка и организираха серия от протестни действия, следващото от които ще е на 16 август, от 17.00 часа, пред паметника на Патриарх Евтимий.

Според организаторите на протестните действия наредбата за организация на движението в Столична община стоварва проблемите на града върху обикновените хора, без да решава проблема с паркирането. Тя не е съобразена с покупателната способност на гражданите, въвежда серия от дискриминационни условия и нарушава множество закони.

Движение "ДНЕС" настоява, преди да въвежда нови, драстично по-високи цени за паркиране, общината да организира бърз и чист градски транспорт, включително метро във всички посоки на града, да изгради обществени паркинги на достъпна цена, да осигури правилно организиран трафик, вкл. чрез електронна трафик - система, и да освободи паркингите от негодните за управление автомобили.

Споделяне

Още по темата

Още от България