Протести срещу пореден строеж в София

Сн. БГНЕС

Пореден протест срещу изграждането на нова сграда в София. Този път става въпрос за строеж в кв. "Красно село". На имот в близост до жилищен блок се изгражда 5-етажна сграда. до скоро на мястото е имало къща. хората разбрали за новия проект, когато тя била съборена.

Жителите на близкия блок не са уведомени за инвестиционното намерение на собствениците на терена в близост, тъй като по закон такава информация се дава само на преките съседи, а те не се явяват такива. За това и вече е късно да обжалват плановете и строителните разрешителни.

Жителите на блока са недоволни, че новата сграда се изгражда толкова близо до собствените им жилища, на два метра от детска площадка. Те смятат, че проблем ще има и с достъпа на коли до новата сграда, тъй като по проект входът за бъдещия ѝ подземен паркинг е от страната на блока, а не откъм улицата, на която се намира строежът. "Съответно въздуховодите няма къде да бъдат, освен в нашите прозорци. Никой от общината не се е замислил и не е обърнал внимание", коментира пред БНР Виктория Василева, която живее в близкия до строежа блок.

Според архитекта на район "Красно село" Христо Кючуков проблем с проекта няма. Изграждането на сградата е позволено от устройствените планове. Първоначално на мястото трябвало да има 3-етажна сграда, но в последствие проектът е изменен и зданието станало на 5 етажа. Според нормативните изисквания максималната височина на строежите на това място е 26 метра.

Споделяне

Още от България