Протести срещу поскъпването на винетките в страната

Демонстранти блокираха за кратко Орлов мост в София

Снимка: БГНЕС

Протести срещу поскъпването на винетките бяха организирани в цялата страна в събота. В столицата началото на демонстрацията бе от 13.00 часа пред сградата на парламента.

Участниците дойдоха с автомобилите си, повечето от които бяха окичени с надписи "Аз няма да плащам скъпи винетки".

Част от присъстващите се обявиха срещу каквото и да е поскъпване на винетките с довода, че през последните 10 години държавата е събрала достатъчно средства, с които да поддържа състоянието на пътищата в страната.

Други заявиха, че разбират необходимостта от повишаването на цените на стикерите, но не и така шоково – с 30 лева изведнъж, а с по 5 до 7 лева на година. Имаше и много оплаквания от състоянието на второкласните пътища у нас и предложения за въвеждането на ТОЛ-такси за магистралите, вмести винетките.

След като постоя пред парламента протестът се премести на Орлов мост, където движението за кратко бе блокирано. По време на демонстрацията започна и събиране на подписка срещу поскъпването на винетките, която се очаква да бъде внесена следващата седмица в Министерския съвет.

Межувременно десетки шофьори се включиха в автошествие в Русе с автомобилите си. Те преминаха през няколко централни булеварда на града. Около 30 автомобила пък се включиха в протеста срещу по-високите цени на винетките край Дупница. Те блокираха за кратко магистрала "Струма", при разклона за Бобов дол и Дупница.

Подобни прояви имаше още в Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Шумен, Пазарджик, Плевен, Сливен, Разград, Добрич, Самоков, Казанлък, Враца, Панагюрище, Видин, Берковица, Благоевград, Белоградчик и Габрово.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?