Протести срещу правителството прераснаха в сблъсъци в италиански градове

Протести срещу правителството прераснаха в сблъсъци в италиански градове

Няколко души, сред тях и полицаи, са пострадали в Падуа при социалните протести срещу политиката на италианското правителство, които прераснаха в улични стълкновения, предаде агенция АНСА. Сред пострадалите е и началникът на местната полиция.

Около 500 души, активисти на т.нар. социални центрове, се опитаха да нахлуят в централата на управляващата Демократическа партия в града. Когато правоохранителните органи се опитаха да ги отблъснат, избухнаха сблъсъци.

С безредици започна и шествието по повод на обявената "социална стачка" в Рим. Участниците в него замеряха с пиратки и яйца сградата на министерството на икономиката в центъра на столицата.

Съобщава се за стълкновения и в Милано, където на централния площад пред катедралата тече голяма протестна акция с участието на профсъюзите. Пет демонстрации блокираха движението и причиниха хаос в Генуа. Активисти в Неапол затвориха една от главните транспортни артерии на града. Три шествия потеглиха и във Флоренция.

Общо в социалните протести в петък, организирани главно от младежи - студенти и безработни - се присъединиха жителите на повече от 20 големи града в Италия. Те се обявяват срещу законопроекта за реформиране на пазара на труда, подготвен от правителството.

Споделяне

Още от Европа