Протести, стрелба и ранени по време на петия руско-турски патрул в Сирия

Протести, стрелба и ранени по време на петия руско-турски патрул в Сирия

Петият съвместен руско-турски патрул в Сирия бе посрещнат днес с протести в района на град Кобане в североизточната провинция Алепо, съобщава ДПА.

Кюрдски източници съобщиха за ДПА, че най-малко пет кюрдски цивилни са били ранени, след като турски патрул е открил огън срещу тях по време на протест в Кобане. Според източниците един от пострадалите е в критично състояние.

Кюрдската агенция Фърат, цитирана от ТАСС, съобщава за най-малко четирима загинали при разгонване на демонстрация в района на Кобане от турските военни. Според Фърат турските войници са открили огън в село Чор-Бейнакар, югоизточно от Кобане. За разгонване на демонстрацията били използвани и гранати със сълзотворен газ, според информацията на Фърат, която отбелязва, че вчера е имало подобен инцидент западно от Дербасия.

Базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права, цитиран от ДПА, съобщи, че протестиращи са хвърляли днес камъни и стари обувки срещу турския патрул в Кобане.

Говорител на предвожданите от кюрдите Сирийски демократични сили написа в Туитър, че турската армия стреля с бойни патрони срещу кюрдски протестиращи и "ги убива посред бял ден пред очите на целия свят".

Министерството на отбраната на Турция обяви, че патрулирането "продължава с необходимата грижа и старание за сигурността както на цивилните, така и на военния персонал, въпреки провокациите на терористи".

Съвместните руско-турски патрули в Североизточна Сирия се осъществяват съгласно договореност между президентите на Русия и Турция, постигната в Сочи на 22 октомври.

Турция настоява районът покрай границата ѝ със Сирия да бъде прочистен от бойците на Силите за защита на народа (СЗН) - кюрдска милиция, която Анкара смята за терористична организация.

Споделяне

Още от Свят