Протести в Анкара изборните резултати, в Истанбул искат повторно преброяване

Сили за борба с безредиците на турската полиция са използвали водни струи в Анкара, за да разпръснат хиляди протестиращи пред Висшата изборна комисия (ВИК), оспорващи резултатите от местните избори, според които победител в столицата е кандидатът на управляващата партия, предаде Ройтерс.

Партията на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Тайип Ердоган запази контрола си над двата най-големи града Истанбул и Анкара и увеличи подкрепата си на местните избори в неделя спрямо предишните местни избори през 2009 г. Опозицията обаче обяви, че ще оспори резултатите на някои места.

Хората, които се бяха събрали пред ВИК в Анкара, за да настояват за повторно преброяване на гласовете в столицата, където съревнованието беше особено оспорвано, скандираха "Крадецът Тайип!" и "ВИК, народът е с теб!".   

Кандидат-кметът на Народнорепубликанската партия (НРП) за Анкара Мансур Яваш, който според резултатите е изгубил местните избори в неделя, е подал молба във Висшата изборна комисия за удължаване на срока за възражения, предаде турската частна телевизия НТВ.

Според предварителните данни от гласуването Яваш губи изборите от досегашния кмет на Анкара от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Мелих Гьокчек с 1,1 процента, т.е. с около 30 хиляди гласа. НРП изрази по-рано подозрения за фалшификации или манипулации при преброяването на гласовете и настоява за повторно преброяване на бюлетините. Гьокчек управлява столицата вече 20 години от 1994 г.

И кандидатът за кмет на Истанбул от основната опозиционна Народнорепубликанска партия Мустафа Саръгюл призова за повторно преброяване на гласовете на местните избори в мегаполиса, съобщи турското англоезично издание "Хюриет дейли нюз".

Саръгюл загуби изборите от съперника си от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) - сегашния кмет Кадир Топбаш, с осем процента.

Кандидатът от НРП посочи, че по време на преброяването на гласовете в редица квартали на Истанбул е имало чести спирания на тока, а също така са били регистрирани и други нередности.

Според резултатите от преброяването Кадир Топбаш от ПСР печели местните избори в Истанбул с 47,7 от гласовете на избирателите.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани