Протести в Белфаст с искане на либерализиране на абортите в Северна Ирландия

Протести в Белфаст с искане на либерализиране на абортите в Северна Ирландия

Стотици защитници на правата на жените протестираха в Белфаст с настояване британският премиер Тереза Мей да реформира правилата за абортите в Северна Ирландия, които са силно ограничаващи, предаде Ройтерс.

 

Протестът бе организиран пред сградата на кметството в Белфаст броени дни след като на референдум в Ирландия мнозинството от гласоподавателите се обяви за либерализиране на абортите.

Демонстрантите скандираха, че е време Мей да предприеме нещо. В Северна Ирландия абортите са разрешени само ако животът на бременната жена е в риск или има риск за нейното психическо или физическо здраве, който да е дълготраен или постоянен. Абортите не са разрешени в случай на изнасилване, кръвосмешение или аномалия на плода.

След референдума в Ирландия Северна Ирландия остава единствената част от британските острови с рестриктивен режим на абортите. В неделя към Мей бяха отправени призиви от членове на правителството ѝ и от опозицията да промени тези стриктни правила.

 

Говорителка на премиерката обаче каза, че промяната на правилата трябва да бъде извършена от правителството на Северна Ирландия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?