Протести в Гърция срещу опит да бъде ограничено правото на стачки

Кадър от поредна стачка в Гърция, сн. БГНЕС
Държавните служители в Гърция организираха днес тричасово спиране на работа и влязоха в сблъсъци с полицията по време на улични протести срещу проектозакон, който ще ограничи правото на стачки, съобщи ДПА.
 
Профсъюзът ПАМЕ, който е близък до Комунистическата партия, се присъедини към протеста и призова своите членове също да излязат на улицата. Демонстрантите опитаха да пробият барикадите пред парламента, а полицията отговори със сълзотворен газ.
 
Полиция и демонстранти влязоха в сблъсъци и пред министерството на труда, съобщи гръцката държавна телевизия, цитирана от ДПА. Ситуацията се успокои следобед.
 
Сблъсъци между синдикалисти от ПАМЕ и полицията е имало и пред офиса на премиера Алексис Ципрас.
 
В понеделник финансовите министри от еврозоната одобриха техническо споразумение между Атина и кредиторите, постигнато в събота, което ще позволи отпускане на следващ транш по заемите за Гърция в края на януари. В споразумението Атина се е съгласила да ограничи правото на стачки и е изготвила законопроект, според който този вид протест трябва да бъде подкрепен от мнозинството в даден синдикат. Законопроектът е внесен за обсъждане в парламента, съобщава ДПА.
 
В момента ръководството на даден профсъюз може да свика стачка просто като издаде решение за това, отбелязва агенцията.
 
През уикенда Гърция и нейните кредитори обсъдиха условията за отпускане на следващ транш в размер на около пет милиарда евро от спасителна програма на обща стойност 86 млрд. евро, която изтича през август 2018 г. Гърция обяви, че е постигнато споразумение на разговорите, които са били съсредоточени върху приватизацията на големите електроцентрали през 2018 г., ограничаване на правото на стачки, създаване на по-ефективна държавна администрация и проблема с лошите кредити, които са набъбнали до 100 млрд. евро.
 
Трудовите реформи са чувствителен въпрос в Гърция, където безработицата надхвърли 20 процента, а равнището на бедност се повиши, откакто страната за първи път поиска международна финансова помощ през 2010 г., посочва АП.         
 
Гърция очаква следващият транш от третата поред спасителна програма да бъде отпуснат на 22 януари. След като тази спасителна програма приключи, страната се надява да се завърне на международните пазари и да се финансира от тях.
 
Спасителните програми за Гърция бяха обвързани с болезнени реформи, които предизвикаха многобройни стачки и протести, отбелязва ДПА.
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?