Протести в Лондон прекъснаха щафетата на олимпийския огън

Протести в Лондон прекъснаха щафетата на олимпийския огън
Хиляди демонстранти, обвити с тибетски флагове, нарушиха в неделя щафетата на олимпийския огън в Лондон, която по замисъл трябва да е пътешествие на хармония и мир, предаде Ройтрес. Китайски официални лица в сини екипи и многобройна британска полиция патрулираше атлетите и популярните публични личности, които носят огъня, но протестиращите на няколко пъти пробиха кордона.

По данни на ББС 35 души са били арестувани по време на сблъсъците.

След необявена предварително промяна в маршрута на щафетата, китайският посланик в Лондон пренесе олимпийския огън през Китайския квартал на британската столица. След това, отново в разрез с първоначалния план, факелът е бил преместен в автобус.

Полицията реши огънят да премине по този начин от "Флийт стрийт" до катедралата "Сейнт Пол", вместо да бъде носен от участващи в щафетата, след като около олимпийския символ се насъбрала огромна група протестиращи.

Освен антикитйските настроените демонстранти, по улиците имаше и група прокитайски привърженици, които развяваха китайски и олимпийски флагове и скандираха "един Китай".

"Даунинг стрийт" стана сцена на размирици, когато премиерът Гордън Браун трябваше да приветства олимпийския огън, независимо от обществения натиск да бойкотира щафетата и церемонията по откриването на Олимпиадата в Пекин. Гордън Браун не взе в ръка факела.

Лидерът на британските либералдемократи Ник Клег заяви, че участието на министър-председателя в церемонията е "напълно неподходящо", докато Китай не започне разговори с Далай Лама.

Според полицейски източници в антикитайските протести са участвали над 2 500 души.

Представител на китайския олимпийски комитет каза: "Това не е правилното време, не е правилната платформа за никого да изразява политическите си възгледи. Затова ние сме много благодарни и признателни на хората в Лондон, на полицията и на организаторите, за техните усилия да се опази реда."

Репортажи от преминаването на олимпийския огън в Лондон бяха показани по китайската държавна телевизия, но сред тях нямаше кадри от протестите и прекъсването на щафетата.

От Лондон олимпийският огън ще отпътува за Париж, където ще има щафета в понеделник. По този повод организацията за защита на правата на журналистите Репортери без граници обеща да извърши няколко символични и зрелищни действия в знак на протест срещу насилието на китайските власти в Тибет, предаде Франс прес. Действията обаче няма да са насочени срещу участниците в щафетата с
олимпийския огън.

Репортери без граници призовават в 12 часа местно време в понеделник парижаните да се съберат в подножието на Айфеловата кула, за да протестират срещу потъпкването на правата на човека в Китай, предаде БТА.

В Париж щафетата ще премине при драконовски мерки за сигурност. 400 души ще пазят огъня по протежението на 200 метра. Ще има един хеликоптер на силите за сигурност, 65 моторизирани полицаи и няколко патрулни катера по река Сена.

Същевременно над 200 души протестираха в центъра на Сан Франциско срещу потъпкването на правата на човека в Китай в навечерието на щафетата с олимпийския огън там в сряда, предаде Асошиейтед прес.

Още от Свят

Как оценявате присъдите по делото "Иванчева"?