Протести в Минеаполис заради полицейско убийство с расови мотиви

Сн. ЕПА/БГНЕС

За втора поредна вечер в американския град Минеаполис имаше сблъсъци между протестиращи и полиция, съобщи Ройтерс. 

До гневните изблици се стигна заради смъртта на арестуван чернокож мъж, заснета на видео. 

При задържането на мъжа бял полицай притиска врата му към земята с коляно, докато мъжът казва, че се задушава. Записът с ареста много бързо се разпространи в социалните мрежи.

Стотици протестиращи, много от които с маски, излязоха на улиците в района на едно от полицейските управления в Минеаполис, недалеч от мястото на ареста на 46-годишния Джордж Флойд. Те скандираха "Без справедливост няма мир" и "Не мога да дишам".

С падането на мрака демонстрантите станаха хиляди, стигна се и до конфликт между протестиращите и полицаите, екипирани със снаряжение за борба с безредици. Полицията използва сълзотворен газ, пластмасови куршуми и шокови гранати, за да държи множеството на разстояние. 

Демонстрантите замеряха полицаите с камъни и други предмети, а някои дори хвърляха обратно гранатите със сълзотворен газ.

Телевизионни кадри показаха как десетки хора плячкосват магазин и излизат тичешком от него с дрехи и пазарски колички, пълни с други стоки.

На няколко места избухнаха пожари, вероятно умишлено подпалени, казват очевидци. Медиите съобщиха, че пред дома на един от полицаите, участвал в ареста на Флойд също е имало протест, но мирен.

Видеото със смъртта на чернокожия мъж е било заснето от случаен минувач, станал свидетел на фаталната среща между полицията и Флойд. На него се вижда как мъжът лежи по корем с белезници на ръцете и моли за помощ, като многократно повтаря: "Моля ви, не мога да дишам", а после спира да се движи.

Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрай призова прокуратурата да повдигне обвинения срещу белия полицай. .

Флойд не е бил въоръжен. Твърди се, че е бил заподозрян в опит да пласира фалшиви банкноти в заведение за бързо хранене. 

Той е откаран с линейка от мястото на ареста и още същата вечер е констатирана смъртта му.

Полицаят, който на видеото се вижда, че е натиснал с коляно врата на мъжа, и още трима негови колеги, бяха уволнени във вторник. Случаят е поет от ФБР.

Възмущението от смъртта на Флойд стана повод за митинг срещу полицейската жестокост и в Лос Анджелис, в който участваха стотици хора. 

Проявата прерасна в насилие, след като някои от участниците блокираха магистрала, а след това нападнаха полицейски патрулни коли и счупиха прозорците им, съобщиха местни медии. 

Протестиращ, хванал се за капака на патрулна кола, е паднал на земята, след като автомобилът се опитал да напусне мястото с бърза скорост.

Местният полицейски синдикат в Минеаполис заяви, че полицаите, участвали в ареста на Флойд, сътрудничат на разследването, и предупреди да не се правят прибързани изводи за случилото се.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят