Протести в няколко квартала на Ню Йорк заради убит от полицай чернокож

Протести се състояха в няколко квартала на Ню Йорк и няколко души бяха арестувани, след като 23-членно обществено жури реши да не бъдат повдигани обвинения на 29-годишен полицай, участвал в арест на 43-цветнокож, приключил със смърт на арестанта, съобщи Франс прес.

Демонстрации имаше на невралгичните точки в Ню Йорк - Централната гара, Харлем, Таймс скуеър, Юниън скуеър, Статън айлънд, където почина 43-годишният цветнокож Ерик Гарнър по време на ареста му на 17 юли тази година.

Тогава няколко полицаи, сред които и 29-годишният Даниъл Панталео участваха в задържането на Гарнър, баща на 6 деца. Той беше заподозрян за незаконна търговия с цигари и по думите на полицията оказал съпротива при ареста. Панталео го хванал за врата и го принудил да легне на земята. Гарнър, който бил с наднормено тегло и страдал от асма започнал да се задушава и починал, след като бил откаран в болница.

Съдебният лекар на Ню Йорк обяви, че става дума за убийство, но 23-членното обществено жури, съставено от американски граждани и заседаващо от септември насам прецени, че няма разумни доводи да се даде под съд Панталео. Самият Панталео днес каза, че не е искал да навреди и изрази съболезнования на семейството на Гарнър.

На един от протестите тази нощ на Централната гара демонстрантите легнаха на земята, симулирайки, че са мъртви, за да напомнят как е бил повален Гарнър на земята.

На много места демонстрантите скандираха за справедливост и равенство на всички пред закона независимо от цвета на кожата им.

Демонстрация имаше и край площад Рокфелер при едноименния комплекс Рокфелер, където за тази нощ е предвидено запалването на светлините на главното коледното дърво на Ню Йорк. Там демонстрантите бяха възпрени от полицията при 46-а улица. Те носеха плакати с текста: "Фъргюсън е навсякъде", "Бруталността на полицията и на убийците трябва да бъде спряна" и "Животът на черните има цена". Мнозина от демонстрантите започнаха да вика "Не мога да дишам", последните думи, които изрекъл Ерик Гарнър, докато се задушавал на земята.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио призова за мирни демонстрации и призна, че говорил със сина си, който е метис, с какви опасности може да сблъска при пререкание с полицията. Де Блазио определи днешния ден като много болезнен за Ню Йорк.

Барак Обама направи изявление относно решението на журито в Ню Йорк, като каза, че то изважда на яве по-големи проблеми. Той не направи оценка на решението и говори за недоверието между общностите и полицията в САЩ. Обама подчерта, че на много места хората смятат, че не са третирани справедливо и каза, че ще се полагат усилия за възстановяване на доверието между общностите и полицията.

Министърът на правосъдието Ерик Холдър пък обяви федерално разследване за евентуално нарушаване на правата на Гарнър.

На пресконференция в Ню Йорк майката на Гарнър Гуен Кар заяви: "Как можем да се доверяваме на нашата съдебна система, когато тя ни разочарова до такава степен".

Вдовицата на Гарнър - Есау, просто припомни, че на предстоящите празници няма кой да си играе с децата ѝ на Дядо Коледа, след като Ерик Гарнър го няма вече.

На пресконференцията правозащитникът Ал Шарптън призова за протестен поход до Вашингтон срещу насилието от страна на американската полиция.

Доведеният баща на Ерик Гарнър Бенджамин Кар пък заяви, че решението на съдебното жури е разрешително за убийството на цветнокожи и добави, че съдебната система не струва нищо.

Преди седмица съдебно жури взе подобно решение по сходен случай във Фъргюсън, в щата Мисури и това предизвика масови протести в САЩ.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?