Протести в Ню Йорк след убийство на имам и негов приятел

Протести в Ню Йорк след убийство на имам и негов приятел

Убийство на имам и негов приятел след следобедната съботна молитва в нюйоркския район Куинс предизвика протести и страх в общността на имигрантите мюсюлмани от Бангладеш, чиято джамия е ръководел застреляният 55-годишен Маулама Аконджи, също от Бангладеш, пристигнал в САЩ преди две години, предадоха световните агенции.

Полицията издирва стрелецът, чиято жертва стана и 64-годишния Тара Уддин, придружавал имама при инцидента.

Все още не е установен мотивът за нападението, но мюсюлманската общност е убедена, че става дума за убийство от омраза.

"Няма нищо в предварителното разследване, което да сочи, че жертвите са били атакувани заради религията им, но не изключваме и други версии", заяви инспектор Хенери Сотнър от нюйоркската полиция.

Дъщерята на имама Наима Аконджи, 28-годишна, една от седемте му деца, твърди, че баща ѝ, който ръководел джамията от две години, нямал "никакви проблеми с никого". По думите ѝ имамът и Уддин били близки приятели и винаги ходели заедно до джамията от домовете си на същата улица.

Полицията е установила, че двамата са застреляни в главата, след като излезли от джамията в квартал Озон Парк в Куинс малко преди 14 ч. в събота. Аконджи е починал на място, спътникът му - от раните си по-късно в болницата. Записи от видеонаблюдението показват, че отзад към тях се приближил мъж в тенис фланелка и къси панталони, който стрелял и после избягал още с пистолета в ръката си.

Членовете на мюсюлманската общност от Бангладеш, която джамията обслужва, настоява убийството да бъде третирано като престъпление от омраза. Над 100 души се събраха на протестен митинг снощи и скандираха "Искаме правосъдие".

Съветът за американско-ислямски отношения организира пресконференция близо до местопрестъплението, на която имамът на друга местна джамия Кобир Чоудри заяви: "Това е престъпление от омраза, насочено против исляма".

Сара Саид от екипа на кмета на Ню Йорк Бил де Блазио, която отговаря за връзките с мюсюлманските общности и присъства на митинга, заяви: "Разбирам страха, защото самата аз го усещам. Разбирам и гнева, но много е важно полицията да извърши цялостно разследване".

Член на общността твърди, че напоследък се е усещала враждебност - имало хора, които ругаели, минавайки покрай джамията, и той дори съветвал сънародниците си да внимават, докато се движат из квартала, особено в традиционно облекло.

Някои от посетителите на джамията, в която проповядвал, Аконджи, нарекоха убийството престъпление на религиозна основа.

Наистина не се чувстваме в безопасност в подобен момент. Това е заплаха за нас, за нашето бъдеще и ние ще търсим справедливост, заяви един от богомолците Милят Удин пред местна телевизия. Богомолецът Хайрул Ислям пък каза, че Доналд Тръмп и неговите антимюсюлмански изказвания са породили ислямофобия.

Тръмп предложи да се забрани на имигранти мюсюлмани да влизат в САЩ, припомня ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?