Протести в Румъния срещу политизирането на правосъдието

снимката е илюстративна

Няколко хиляди румънци протестираха в неделя вечерта пред сградата на правителството в Букурещ срещу намерението на властите да променят редица закони, засягащи правосъдната система, съобщава агенция “Аджерпрес“, цитирана от БГНЕС.

Протестиращите носеха транспаранти с надписи - "Искаме независимо правосъдие!", "Демокрацията е в обсада!", "Предсрочни избори!". Те скандираха лозунги срещу управляващата Социалдемократическа партия, обвинявайки нейните лидери в корупция.

"Приемането на тези закона от парламента ще означава катастрофа за Румъния и нейните граждани“, заявиха организаторите на протеста в своето обръщение във Фейсбук. Те твърдят, че ако законите бъдат гласувани, “съдебните инспектори ще се превърнат в политически инструмент в ръцете на правосъдния министър", а "прокуратурата ще бъде подчинена на политическите интереси".

От площад „Виктория“ манифестантите се насочиха към Двореца на парламента. Според сайта hotnews.ro техният брой надхвърля 10 000 души. В центъра на града е ограничено движението на автотранспорта, колоната от демонстранти е съпровождана от полиция. Няма съобщения за инциденти. Аналогични протести има в други големи градове на страната

Споделяне

Още от Свят