Протести в САЩ заради оправдателна присъда за убит чернокож младеж

Стотици излязоха в големи градове на САЩ на протест срещу оправдаването на Цимерман

Афроамериканци излязоха на улиците в големите градове в САЩ в знак на протест срещу оправдателната присъда на 29-годишния Джордж Цимерман, който през февруари 2012 г . застреля невъоръжения чернокож тийнейджър Трейвън Мартин в град Санфорд, щата Флорида, съобщиха световните агенции в неделя.

 

Недоволни от съдебното решение граждани са излезли на протести в райони, в които преобладава цветнокожото население, в градове като Ню Йорк, Чикаго, Маями, Далас и други. В тези райони е засилено полицейското присъствие.

 

Убийството на 17-годишното момче потресе САЩ и съживи страховете от расови конфликти в странатаСАЩ.

 

Трейвън Мартин се прибирал привечер с покупки от близък магазин в комплекса от затворен тип Ритрийт в Санфорд, когато се натъкнал на Цимерман, който играел ролята на доброволен квартален патрул.

 

Цимерман, който се определя като латиноамериканец, се обадил в полицията, защото движещият се с качулка на главата Трейвън му се сторил подозрителен. Докато полицията се отзове на сигнала, между двамата избухнала разправия. Цимерман застрелял с един куршум в гърдите младежа, който явно провокиран от расистки забележки на латиноамериканеца, го е нападнал.

 

След инцидента Цимерман се укриваше 59 дни. В цялата страна имаше протести във връзка с убийството на момчето. Изявление по случая направи дори президентът Барак Обама.

 

Ако беше признат за виновен, Цимерман, който твърдеше, че е действал при самоотбрана, можеше да бъде осъден на доживотен затвор за убийство от втора степен или на до 30 години затвор за непредумишлено убийство.

 

Съдебното решение беше произнесено от шестчленен съдийски състав само от жени, пет от които бели, а едната - латиноамериканка, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?