Протести в София и Варна в памет на убит на пътя велосипедист

Приятелите на блъснатия от ТИР Мартин Гачев искат законови промени

Снимка: БГНЕС

Приятели на велосипедиста Мартин Гачев, който бе блъснат от товарен автомобил и загина на пътя край Божурище преди дни, организираха протест във вторник вечерта до НДК, с който  настояват за законови промени в защита на колоездачите на пътя.

"Рлизоваваме властимащите да прокарат закон, който да задължава шофьорите да минават на не по-малко от метър и половина, докато изпреварват колоездачи, което ще ни гарантира доста голяма сигурност, понеже в момента в закона е залегнало по правилник, че трябва да се изпреварва на безопасно разстояние, но точно какво е то не се знае, всеки може да го тълкува както си иска", заяви един от организаторите Цветан Близнаков пред БНР.

Подобна демонстрация ще има и пред сградата на общината във Варна.

"Ще си спомним за Марто, ще запалим запалим свещи, а после ще легнем на земята като блъснати, за да покажем, че може да се случи на всеки от нас. Някои дори ще бъдем намазани с червена боя", пишат организаторите от велоклуб "Устрем".

Мартин Гачев загина на 23 февруари, блъснат от ТИР на пътя за Калотина. Протестът в София, организиран от клуб "Велосити", започва в 19.00 часа и по план ще продължи до 21.00 часа. Във Варна протестът също започва в 19.00 часа. 

Споделяне

Още от България