Протести в Спешната помощ за по-добри условия на работа и защита

Полиции придружават екипите в рисковите райони

Протести в Спешната помощ за по-добри условия на работа и защита

Лекарите, работещи в софийския Център за спешна медицинска помощ, протестираха във вторник пред местоработата си с искания за по-добри условия на работа, включващи повишаване на заплатите и 7-часов работен ден, и защита на екипите от посегателства на близки на посещавани пациенти. Столичните медици бяха подкрепени символично от колегите си с Русе, Бяла, Сливо поле, Ветово и Две могили, които сложиха на реверите си лентички "Аз протестирам срещу насилието", а линейките пък имат на предното и задното стъкло табели "Протест срещу насилието над екипите на СМП".

 

Според протестиращите в София лекари от Спешната помощ, за да може столицата да получава адекватна бърза медицинска помощ, на смяна е необходимо да работят между 25 и 30 екипа. Това не се случва, като в същото време още няма екипи на Спешната помощ, които да работят в изнесени филиали.

 

Протестът не е свързан с новоназначения изпълняващ длъжността директор на Центъра за спешна медицинска помощ в София-град д-р Александър Златанов, а е заради обещанието на министъра на здравеопазването Таня Андреева отпреди месец, че ще представи план за действие за решаване на проблемите в Спешната помощ.

 

Хората мислят, че има повече екипи на разположение, а ние не работим, но в действителност екипите не са повече от 12-13 на смяна, каза за БТА д-р Мария Пеева, лекар от центъра. По думите ѝ в момента общо четирима лекари са в продължителен отпуск по болест, а две трети са хора над 50-годишна възраст. Едва ли ще се намери желаещ да работи при нас заради агресията на пациентите, стреса на работното място и ниското заплащане, допълни д-р Пеева.

 

Д-р Александър Златанов призна преди ден, че има намаляване на бонусите, които са получавали служителите в подопечния му център, както и в допълнителните възнаграждения, които са получавали за извънреден труд.

 

"Основните ни заплати не са намалени. Само че хората, които стоят тук са заради тези допълнителни бонуси, които се получават, а те се дават въз основа на това, че покриваме и натоварването на тези назначени 100 човека. Ако нямат стимул да работят за 200 човека, тези 100 човека няма да работят толкова много и ще си тръгнат”, коментира д-р Драгослава Балова от Спешния център.

 

От Националната асоциация на работещите в спешната помощ вече излязоха с протестна декларация срещу проявите на саморазправа с екипите на спешна помощ, незачитане предимството на линейките при специален режим на движение и липсата на мерки за гарантиране на безопасността им.

 

"Министерството на здравеопазването обеща да има паник бутони, да има закон против това насилие и при телесни повреди – средна или тежка телесна повреда, да има затвор. Нищо подобно. Продължаваме да бъдем обиждани и нападани, нямаме закони, затова защитаваме и подкрепяме колегите от София ", казва фелдшерът Весела Пенчева, протестираща символично в Русе.

 

От "Спешна помощ" настояват да се въведе най-сетне категоризация на повикванията по спешност и да се гарантира юридическата защита на екипите.

 

След последните нападения над екип на Спешна помощ в София от миналата седмица екипите посещават критичните квартали, придружавани от полицаи или пожарникари, каза сутринта във вторник пред БНТ временният директор на центъра Александър Златанов. Той уточни, че вече има издадена заповед с такова съдържание, като има синхрон със съответните служби.

 

Златанов не скри, че това не е нормално, но е вариант докато се вземат мерки. Не може във всеки екип да има полицай, не може да им сложим каски и бронежелетки или да ги карат БТР-и, възмути се временният директор на спешната помощ в София.

 

Според него проблемите на службата, изпращаща линейките идват от липсата на филтриране, като към нея се обръщат всички със здравословни проблеми, който не могат да се свържат с личния си лекар, например. Златанов смята, че решението е екипите да се подсилят с парамедици, като се изградят и предспешни центрове.

 

"Никой не вини личните лекари, че не реагират и викат нас, няма как да са на разположение 24 часа. Ако работи до 17 часа, след това да има няколко центъра за неотложна помощ, към които хората да се обръщат", поясни директорът на Спешната помощ. По неговите думи при това филтриране линейки ще се пращат наистина там където е нужно - при инциденти на улицата и когато се изискват спешни реакции и хоспитализации. "От 200 пациента, при които отиваме, максимум 50 се настаняват в болница, явно другите не са спешни", аргументира се Александър Златанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България