Протести във Франция срещу забрана за публикуване на снимки на полицаи

Протести във Франция срещу забрана за публикуване на снимки на полицаи

Правозащитни и журналистически организации излязоха на протест в събота в Париж и други френски градове срещу закон, който криминализира публикуването на снимки на полицаи с намерение да им се навреди.

Правителството предложи текстовете с цел да бъдат защитени полицаите от призиви за насилие в социалните мрежи. Критици на проекта твърдят, че мярката е заплаха за журналисти и други хора, които снимат служителите на реда по време на работа и особено на демонстрации, съпроводени с насилие.

Протестът е организиран от "Репортери без граници", френския клон на "Амнести интернешънъл", Лигата за човешки права, журналистически съюзи и други групи, съобщава БТА.

Службата на върховния представител на ООН за правата на човека и омбудсманът на Франция изразиха тази седмица безпокойство, че законовата промяна застрашава основни права на човека.

Премиерът Жан Кастекс увери в четвъртък, че предстоящата забрана ще важи само за изображения, разпространени с "явното намерение" се навреди на полицаи.

Законопроектът ще бъде разгледан във вторник в Националното събрание и ако бъде одобрен, ще бъда пратен в Сената. Той предвижда нарушителите да бъдат наказвани с до една година затвор и 45 хиляди евро глоба.

Споделяне

Още от Свят