Протести във Варшава и други полски градове срещу ограничаването на правото на аборт

сн.архив

Демонстрации бяха организирани днес във Варшава и близо 40 други градове в Полша по призив на движението "Стачка на жените" в протест срещу ограничаването на правото на аборт и полицейското насилие при предишни протести, предаде Асошиейтед прес.

Няколко хиляди души се включиха в акцията във Варшава според полски медии. "Участничките символично "преименуваха" кръгово кръстовище в центъра на столицата, където често се събират. Една активистка се изкачи на стълба, за да смени табелата с надпис "Роман Дмовски" с "Права на жените". Активисти на женските права отдавна призовават градските власти да одобрят официално промяната на името на площада, което според тях би било по уместен израз на уважение към едно движение за равенство, вместо към държавника, който е изиграл ключова роля за националната независимост на Полша през 1918 г., но също така е антисемит, отбелязва АП.

В столицата полицията с мегафони предупреждаваше, че демонстрацията е незаконна. Големи полицейски кордони се опитваха да блокират пътя на протестиращите, но много от тях успяваха да заобиколят полицаите, като преминаваха през вътрешни дворове и старнични улици. Днешните протести бяха планирани да съвпаднат с годишнината от извоюването от полските жени на правото да гласуват преди 102 години. Акциите бяха организирани под лозунга "В името на майката, дъщерята, сестрата".

"Нашите прабаби не позволиха да бъдат сплашени. И ние няма да се предадем!", скандираха демонстранти. Мнозина носеха плакати с логото на движението - силует на суфражетка, червена светкавица и думите "Strajk Kobiet". Някои носеха знамена в цветовете на дъгата в протест срещу речта на омразата и нападките срещу ЛГВТ общността.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?