Протести заставиха общинари да не обявяват Пенчо Кубадински за почетен гражданин на Лозница

На извънредно заседание Общинският съвет в Лозница отмени взетото вчера решение за присъждане посмъртно званието "почетен гражданин" на Лозница на Пенчо Кубадински, съобщи кметът на общината Айхан Хашимов.

Близо 800 мюсюлмани, жители на общината от турски и българомохамедански произход са връчили подписка, в която протестират срещу решението на общината да присъди почетно звание на Пенчо Кубадински, който е участвал във възродителния процес.

"За да избегнем евентуална конфронтация сред населението отменихме решението за присъждането на званието "почетен гражданин" на Пенчо Кубадински и още трима номинирани, както и провеждането на тържествена сесия по случай общинския празник на Лозница в събота", уточни кметът.

Областният лидер на СДС Мустафа Кичуков и народният представител от СДС Никола Николов представиха в Разград на пресконференция декларация на областната структура на СДС, в която също се противопоставят на приетото вчера решение.

Те смятат, че решението на общината за присъждане на почетно звание на Пенчо Кубадински, един от основните според тях идеолози на възродителния процес, е недопустим акт на морална реабилитация за комунистически водач, участвал пряко в организирания от тоталитарната държава геноцид на българските мюсюлмани.

Споделяне

Още по темата

Още от България