Избликът на недоволство ескалира пред очите на кадровиците на Темида

Протестиращ опита да се запали пред ВСС, жена плаши, че ще легне пред трамвай

Цацаров цял ден се кара на колегите си за "равнодушието"

Чавдар Янев, който в началото на годината в продължение на повече от месец протестира на палатка пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС), в четвъртък опита да се самозапали на същото място. В началото на юни той изпрати предупредително писмо до ВСС с искане за изслушване, като още тогава обяви, че ако институцията не му обърне внимание, ще посегне на живота си именно по този начин.

ВСС го изслуша, но председателят на етичната комисия Ясен Тодоров обясни още в средата на юни, че исканията на Янев не са адресирани където трябва, и че ВСС не може да ги изпълни, защото няма такива правомощия.

Чавдар Янев протестираше срещу съдебната мафия, която е позволила в продължение на над десетилетие "Топлофикация- София" да го изнудва. Преди десетина дни жена му Латинка съобщи пред медиите, че той е изчезнал, след като оставил прощално писмо. Тя разказва, че водените съдебни битки в продължение на 12 години срещу "Топлофикация" дошли в повече на съпруга ѝ.

В четвъртък Янев се появи изненадващо пред ВСС, изля върху себе си петлитрова туба с нафта и опита да се запали със запалка. Благодарение на журналист, който предупреди полицията и съдебната охрана, той беше спрян.

Пред ВСС настана невероятна суматоха, защото по същото време стотина души отново проведоха съмнителния си протест също срещу мафията в съдебната власт. Те настояват за оставката на висшия магистрат Камен Ситнилски, след като в медиите изтече разговор, в който се уговаря изборът му за член на ВСС.

Опитът за самоубийство бе извършен в 9.30 ч., а половин час по-късно Янев бе отведен с линейка. Обграден от журналисти, опиталият самоубийство обясни отново, че е направил опит да се самоубие заради действията на магистратите спрямо него. Главният прокурор Сотир Цацаров проведе 5-6 минутен разговор с него в патрулката, в която Янев бе задържан, но не даде информация за какво са си говорили.

Членът на Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров заяви в четвъртък, че за разлика от първия път, когато Чавдар Янев е заплашвал, че ще се самозапали, днес не е предупредил никого. Тодоров заяви, че ден преди изборите, отново заради оплакване от българското правосъдие, Чавдар Янев е заплашвал да се самозапали.

Председателят на Етичната комисия към съвета допълни, че Инспекторатът към ВСС е направил проверка на делата на Чавдар Янев. Установени са били "някои слабости" в работата на гражданските съдии в Софийския районен съд, защото две от делата са водени срещу столичното парно пред този съд. В същото време Ясен Тодоров обясни, че Янев не се е възползвал от абсолютно всички възможности, които е имал докато е водил делата си, допълни Ясен Тодоров. "Допуснати са някои професионални слабости (в жалбите му)", каза председателят на етичната комисия (бивш следовател).

Янев е подал и две жалби в прокуратура, като се е оплаквал, че служители на "Топлофикация – София" са го пребили. Разследванията са били прекратени, защото не са били събрани доказателства за нещо подобно. "Има много болка навсякъде, а моят бушон изгърмя след 15 години идиотщини. Това, което става в България мога да го опиша само като мачкане, една лавина и една месомелачка". каза Янев на 10 май на пресконференция. Малко по-късно той изчезна.

Ще легна пред трамвая

Около два часа по-късно, след като Янев бе отведен, а протестът се изнесе, пред сградата на ВСС дойде Диляна Матосян от Роман. Тя чакаше главния прокурор Сотир Цацаров, за да му предаде своята жалба. Видимо отчаяна, жената разказа как е станала жертва на имотна измама, в която са участвали магистрати, полиция и дори местната власт. Чрез схема те са ѝ откраднали земята, а след това са прекратили и заведеното по жалбата ѝ дело. Тя искаше да говори с Цацаров да възобнови делото.

"Ще легна пред него (пред Цацаров, за да не може да ме подмине). Ще легна и пред трамвая", повтаряше жената. В крайна сметка внимание ѝ обърна само Ясен Тодоров, който говори с нея и обясни, че така на тротоара пред ВСС няма как да разбере за какво става дума. Матосян впоследствие обясни пред медиите, че не е искала да говори с Тодоров, защото вече веднъж му е писала, а неговият отговор не решава никакъв проблем.

Цацаров се кара на членовете на ВСС за равнодушието

Главният прокурор Сотир Цацаров допълнително нагнети напрежението, тъй като на два пъти остро се скара на своите колеги от ВСС. Всичко започна още с инцидента с Чавдар Янев. "Вие имате ли представа какво се случва долу?", попита Цацаров членовете на ВСС буквално минути, след като Янев бе задържан. Той чу от журналистите, че нещо се случва, защото докато протестиращият се опитваше да се самоубие, главният прокурор отговаряше на въпросите на медиите във фоайето на сградата на ВСС.

"Ами продължавайте си заседанието", каза главният прокурор на колегите, но веднага след това реши да им разясни какво точно става. Главният прокурор добави, че с колегата си от ВСС Димитър Узунов са били в патрулната кола, за да разговарят с Янев.

"Иначе, карайте, формулярите са важни. Нищо не ви предлагам – да си продължите заседанието, това ви предлагам", отново ядосано се обърна Цацаров. Елка Атанасова пък го попита дали той обвинява ВСС в бездействие.

"Не, госпожо Атанасова, лично вас дори ви упреквам в действие! Ако смятате за нормално да се правим тук, че, едва ли не, не виждаме какво става долу – не тия, които са с лозунгите, а останалите, добре. Проблемът не е в тия с картоните и лозунгите, а, че преди две минути един човек щеше да пламне като факла долу! Слез долу в полицейската кола! Да беше слязла долу, Елке, да го чуеш лично. Да ти кажа честно, не се изисква много слух да узнаеш какво се случва", с остър тон Цацаров репликира Елка Атанасова. Ясен Тодоров обаче му припомни, че се е срещал с протестиращия Янев. Това поуспокои главния прокурор, той призна, че е реагирал емоционално и предложи заседанието да продължи.

Второто избухване на главния

В неговия край обаче нервите на Цацаров отново не издържаха. Този път повод за това бе изслушването на председателя на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов. Съдията бе привикан по спешност да обясни на ВСС защо магистратите от районния съд ги викат на среща в петък. Конкретният повод е забавянето на ремонта на новата сградата на СРС, заради който съдиите от СРС на няколко пъти заплашиха с ефективен протест.

Цацаров първо се скара на съдия Лалов, че не бил казал на съдиите, че парите за обзавеждане на новата сграда вече са отпуснати от правителството. Лалов му обясни, че това не е така, че бил казал, но главният прокурор си държеше на своето. След това обаче гневът на шефа на държавното обвинение се насочи отново към членовете на ВСС. Поводът бе изказване на Соня Найденова, която обясни на Лалов, че ВСС не знае дали може да му помогне с подготовката на документите за обществените поръчки за обзавеждането на сградата.

"Седим в тази зала и си мислим, че решаваме проблеми. Не решаваме. Седим тук от четвъртък до четвъртък и премятаме точки. Този подход на работа започва да ми идва малко в повече. Това не решава проблема на колегите (съдиите от СРС)", каза Цацаров. Той остро скастри Галина Карагьозова, която се опита да му направи забележка, че не може да си позволява цял ден да "хока членовете на ВСС като малки деца". Тя му обясни, че администрацията на ВСС наистина води важни проекти като изпращането на съдии в Европейския съд по правата на човека, което се финансира от Норвежката програма.

"С вас не желая да се разбирам", обясни ѝ Цацаров, след като тя му предложи прокуратура да отдели от администрацията си, за да помогне на Софийския районен съд. "Аз да не си я нося тази администрация вкъщи", избухна главният прокурор. Това стресна голяма част от колегите му във ВСС, които преди това бяха решили да стоварят вината за всички беди на районния съд върху Методи Лалов и започнаха да говорят как да му помогнат.

В крайна сметка бюрократичните им нагласи надделяха и те решиха да отпуснат пари за подготовка на обществените поръчки само, ако Лалов им каже нещата в писмен вид.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?