Протестиращ от Гърмен е осъден на 100 часа обществено полезен труд

Снимка: БГНЕС

Протестиращ мъж от Гърмен е осъден на 100 часа обществено полезен труд за хулиганство. Това съобщиха от Окръжната прокуратура в Благоевград, след като Районният съд в Гоце Делчев одобри споразумението между Иван Гогов и държавното обвинение.

Гогов е нарушил обществения ред на мирния митинг на 14 юни. В района на "Ярчев хан" край Гърмен той опитал да разкъса полицейски кордон, обиждал полицаите, охраняващи протеста и хвърлил празна бутилка от бира към униформените.

Задържаният е осъден на пробация, която включва задължителна регистрация по настоящ адрес за шест месеца и периодични срещи с пробационен служител за шест месеца. Гогов ще положи и 100 часа безвъзмезден труд в полза на обществото в продължение на една година.

Напрежението в Гърмен рязко се повиши на 23 май, след като скандал между две компании от Гърмен и кв. "Кремиковци" прерасна в масов бой между българи и роми, приключен с няколко ранени и задържание. На следващия ден протестиращи блокираха междуселско кръстовище, като настояха за изселване на незаконно пребиваващите роми, дошли от Велинград, Петрич и други райони на страната. На протеста се стигна до сблъсъци.

Последваха серия от протести, като местните жители поискаха незабавно премахване на незаконните постройки в ромската махала. Най-голямата демонстрация беше на 2 юни, когато в Гърмен се събраха над 1000 души от цялата страна. Тази седмица бяха съборени първите незаконни постройки, обитавани от роми. Следващата седмица предстои събарянето на още ромски къщи.

Споделяне

Още по темата

Още от България