42-ри ден на недоволство:

Протестиращи блокираха бул. "Дондуков" и накараха Мая Манолова да се чуди как да мине

Още в 18.00 часа петдесетина граждани блокираха движението на бул. "Дондуков" откъм страната на служебния вход на бившия партиен дом. Следобед в сградата заседаваха няколко парламентарни комисии. С това започна 42-ия ден от гражданския протест срещу правителството на Пламен Орешарски.

Около гражданите се оформи кордон от десетина полицаи.

Хората освиркваха всеки, който излизаше от входа на бившия партиен дом. Зам.-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Мая Манолова, която председателства временната комисия за изработване на нов изборен кодекс, също излезе от сградата след края на заседанието на комисията и се опита да разговаря с протестиращи.

Шумът и скандиранията бяха толкова шумни, че диалог не се получи. Вместо разговор, Манолова получи викове "оставка". Някои я попитаха колко би струвало БСП да се оттегли от властта и започнаха подигравателно да ѝ предлагат двулевки и петолевки.

Когато Манолова си тръгна към улица "Съборна", я последваха хора, които не преставаха да скандират и да освиркват.

На площад "Св. Неделя Манолова се опита да вземе такси, но шофьорът отказа да я качи под одобрителните викове на хората.

Манолова успя да си отиде, едва когато ескортирана от много полицаи, се добра до дошлата служебна кола и така се изтегли от "полесражението".

Увеличиха се полицейските части, появиха се и жандармеристи. След това протестиращите се изтеглиха към президентството, където насядаха по тротоара в очакване на традиционните участници във вечерния протест.

А натам вече започнаха да се стичат със знамена, свирки и лозунги десетки хора. Те се събираха на групички, които после се разляха от прииждащите.

Полицията отцепи "Дондуков" като не пуска протестиращи да отидат към задния вход на бившия партиен дом, откъдето безпрепятствено служители и участници в комисиите могат да се изтеглят.

 

Традиционно шествието пое към Народното събрание, където се подготви да направи обиколка около загражденията. Тази вечер полицията е отцепила в плътен кръг съседните на площат "Независимост" улици. "Раковски е отцепена от полицейски кордон до Руската църква. Униформени полицаи се движат и сред самите протестиращи.

 

Движението по бул. „Цар Освободител” бе блокирано. Протестиращи размахваха лозунги "Г-н Президент, докажете, че сте на страната на гражданското общество”, "Долу чичковите червенотиквеничковчета”.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?