Протестиращи блокираха иракско пристанище

Десетки демонстранти блокира вход на пристанище Ум Каср

Десетки иракски антиправителствени демонстранти блокираха достъпа до пристанището Ум Каср, предаде Ройтерс, като се позова на служители на обекта.

Няколко десетки роднини на участник в протестите, убит при сблъсъци със силите за сигурност през последните седмици, са се събрали пред входа на пристанището.

Това стана само броени часове, след като то възобнови работа след друга, продължила повече от седмица блокада, при която демонстранти блокираха околните пътища.

Пристанище Ум Каср е важно, тъй като през него минава по-голямата част от доставките на стоки като зърно и захар, от които Ирак е зависим. Правителството обяви, че блокадата е струвала над 6 милиарда долара, отбелязва Ройтерс.

Пристанищните служители не можаха да обяснят защо първата блокада е била вдигната. Днес сутринта повечето протестиращи си били тръгнали, но след това дошли роднините на убит демонстрант.

Представители от петролния сектор и служители на силите за сигурност казаха, че днес работата си е възобновила и рафинерията в съседна Насирия, където вчера демонстранти блокираха влизането и излизането на цистерните с гориво. Блокадата на свой ред предизвика недостиг на гориво в цялата южна иракска провинция Ди Кар, тъй като цистерните не можеха да зареждат бензиностанциите.

В последно време рафинерията е работела само на около половината от капацитета си, казаха представители от петролния сектор.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?