Протестиращи блокираха Орлов мост заради въвеждането на зеления сертификат

Партията на Копейкин в атака: Протестиращи срещу мерките нападнаха министър Денков

Няколко десетки граждани протестират тази вечер в София срещу влизащия в сила от четвъртък зеления сертификат. Привечер, след 19 часа, бе блокиран Орлов мост, а преди това и ключови столични булеварди. Недоволните обаче бяха най-активни в по-ранните часове в сряда, когато дори нападнаха министъра на образованието Николай Денков. Инцидентът стана в подлеза между Министерския съвет и президенството след заседанието на кабинета. Денков бе нападнат от протестиращ, който държеше знаме на партия "Възраждане", която е организатор на акцията срещу мерките, ваксините и зеления сертификат.

Блокирани булеварди

Блокирано е движението по столичните булеварди "Мария Луиза" и "Александър Стамболийски" от протестиращи срещу въвеждането на зелените сертификати. Кордон от полицаи пази входа на здравното министерство.

"Изключително възмутително се погазват гражданските ни права. Има страшно много слаби места и пропуски в начина, по който се организират противоепидемичните мерки", коментира участник пред БНР.


сн. БГНЕС

Малко след 19 часа протестиращите блокираха и Орлов мост в центъра на столицата.

"Заповедите на правителството в момента са абсолютно против всякакви демократични практики. Аз нямам против ваксините, нека всеки да се ваксинира, но това да остане само наш, личен избор, а не да бъдем принуждавани, ръцете ни да бъдат извивани", заяви пред БНР един от участниците. "За мен това са финансови интереси преди всичко", каза друг от недоволните.


сн. БГНЕС

БГНЕС съобщава, че един човек от протестиращите е задържан заради хулигански прояви.


сн. БГНЕС

Нападнат бе министър

Протестиращи срещу противоепидемичните мерки нападнаха министъра на образованието Николай Денков. Инцидентът стана в подлеза между Министерския съвет и президенството след заседанието на кабинета. Денков бе нападнат от протестиращ, който държеше знаме на партия "Възраждане", която е организатор на акцията срещу мерките, ваксините и зеления сертификат. След намесата на полицията Денков продължи към сградата на МОН, която е до президенството.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, известен и като "Копейкин" заради проруския уклон на партията, е кандидат за президент на предстоящите избори.

По-късно от МОН уточниха, че Денков е бил пресрещнат от активисти на партия "Възраждане", които са препречили пътя му, притиснали са го и са крещели обиди. Затова се е наложила намесата на полицията, която да го изведе. От МОН заявиха, че срещу министъра не е извършено физическо посегателство и той няма никакви наранявания, а е в отлична физическа и психическа форма. Първоначалната информация беше, че Денков е ударен с пръчка от знаме и юмрук от един от протестиращите.

В седем града на страната имаше протести срещу въвеждане на изискването за "зелен" сертификат, видяха кореспонденти на БТА в страната. Най-многобройни бяха в Бургас, Стара Загора и Варна, където в проявите участваха по над 100 души.

В София протестът е организиран от партия "Възраждане", чийто лидер Костадин Костадинов е кандидат за президент и депутат в новия парламент.

Във Велико Търново граждани излязоха пред сградата на местната здравна инспекция (РЗИ). Недоволните смятат, че ваксинацията трябва да е доброволно действие, а не да се налага репресивно. Освен това, според тях, мерките са наложени внезапно, без да се даде възможност на хората да реагират и да се ваксинират.

Близо 200 души се събраха на протест и пред РЗИ-Бургас с плакати "Не на медицинския фашизъм" и скандираха "Справедливост". Протестиращите се опитаха да влязат в сградата на РЗИ, но не бяха допуснати от полицията.

Част от тях блокираха движението на "Александровска" и заплашиха, че няма да освободят улицата докато директорът на РЗИ - Бургас д-р Георги Паздеров не разговаря с тях. Стигна се и до блокиране на автобуси от градския транспорт.

Ресторантьори и работещи в заведения също участват на протести срещу мерките по места.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?