Протестиращи опитаха да свалят статуя на седмия президент на САЩ Андрю Джаксън

Протестиращи опитаха да свалят статуя на седмия президент на САЩ Андрю Джаксън

Протестиращи опитаха да свалят през нощта статуя на седмия президент на САЩ Андрю Джаксън в близост до Белия дом, но бяха разпръснати от полицията, информира Асошиейтед прес.

Телевизия WUSA във Вашингтон съобщи, че полицията е използвала лютив спрей, за да разгони протестиращите от площад Лафайет, където се намира статуята на Джаксън. Видеозаписи, качени в социалните медии, показаха протестиращи да се катерят по статуята и да връзват въжета около нея, а след това да опитват да я свалят от пиедестала ѝ.

Статуята изобразява Андрю Джаксън във военна униформа, яхнал кон, който се е вдигнал на задните си крака. Безмилостното отношение на този американски президент към индианците превърна статуята му в цел за демонстрантите, които протестират срещу американското наследство от расистка несправедливост. По време на своето управление Джаксън подписва закон за преместване на индианците, заради който хиляди хора са прогонени от земите си и хиляди загиват по време на похода на запад.

Статуята на Андрю Джаксън, издигната през 1852 г., остана на пиедестала си през изминалата нощ, отбелязват АП и Ройтерс.

Междувременно кметът на Сиатъл Джени Дъркан обяви на пресконференция в понеделник, че властите ще разчистят окупираната от демонстранти зона в града и полицията ще се завърне там. През уикенда в този район имаше стрелба, при която в събота загина един човек, а друг бе тежко ранен. В неделя пък бе прострелян в ръката 17-годишен младеж, който отказал да говори с детективите, съобщава АП.

Кметът Джени Дъркан каза, че насилието отвлича вниманието от промените, за които настояват хилядите мирни протестиращи, изразяващи недоволството си от расисткото неравенство и полицейската бруталност.

Президентът Доналд Тръмп днес повтори предупреждението си, че онези, които унищожават паметници върху федерална земя, ще бъдат арестувани и ги грози затвор, предаде Ройтерс. Той реагира часове след като протестиращи се опитаха да свалят статуята на Андрю Джаксън близо до Белия дом.

Американският президент написа в Туитър, че е разрешил на федералното правителство да арестува всички, които се занимават с вандализъм и разрушават паметници, статуи и друга федерална собственост в САЩ и да им се налага наказание до 10 години лишаване от свобода, съгласно закона за опазване на паметниците на ветерани.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?