Протестиращи от "Брикел" затвориха пътя Свиленград-Русе

Протестиращи от "Брикел" затвориха пътя Свиленград-Русе

Около 2000 работещи в ТЕЦ "Брикел" излязоха в понеделник на едночасов протест срещу решението за затваряне на предприятието, което не съответства на еконормите. Демонстрациите бяха очаквани, тъй като на 20 октомври спира доставката на въглища от "Мини Марица-изток" за "Брикел", след което, ако предприятието не спре доброволно работа, ще бъде изведено принудително от експлоатация.

Протестиращите енергетици блокираха за 15 минути пътя Свиленград-Русе. До струпване на автомобили не се стигна, а водачите на камиони заявиха, че са солидарни с исканията на работещите в топлоцентралата и брикетната фабрика.

Към работещите във фирмата се присъединиха и излизащи от нощна смяна миньори от държавните "Мини Марица-изток", представители на учителските синдикати и жители на община Гълъбово.

С лозунги "Искаме заплати, а не социални помощи", "Господин Борисов, ние сме с вас, помогнете ни!", "МОСВ погубва "Брикел", протестиращите поискаха политическо решение, което да позволи на предприятието да просъществува.

"Искаме един по-компетентен поглед към "Брикел". Настояваме за запазване на работните места и социалния мир в общината. Възможно е да се работи с половината от мощността, като през това време се изгражда и сероочистващата инсталация. Затварянето на ТЕЦ-а ще остави без отопление болниците и училищата в Гълъбово, както и много семейства", каза председателят на КНСБ в дружеството Диана Тунева. Тя заяви, че ако до петък не бъдат чути, синдикатите ще пренесат протеста си пред Министерския съвет и ще искат среща с министър-председателя Бойко Борисов.

За пореден път протестиращите поискаха оставката на министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

Тя от своя страна заяви пред журналисти, че екоминистерството ще подкрепи изграждането на сероочистващи инсталации в предприятието, но докато това се случи, то няма да може да работи.

“Не виждам никаква причина за оставка на който и да е политик, правителство или моя оставка“, каза тя. “Работниците трябва да поискат оставката на синдикалистите, тъй като те 6 години не са си свършили работата", отново заяви тя.

Караджова припомни, че в района на Гълъбово има превишение на нивата на серен окис, за което България има наказателна процедура и я заплашва санкция. “Предприятието не разполага с необходимите разрешителни за парникови газове, което означава, че за да работи, трябва да отдели 100 млн. лева за купуването на квоти, с които работодателят Христо Ковачки не разполага“, посочи още Караджова и допълни, че няма как държавата да ги осигури.

Караджова изрази надежда да не се стигне до принудително спиране на работата на дружеството.

Социалният министър Тотю Младенов коментира, че единствената вина за създалата се ситуация в "Брикел" има собственикът на дружеството, който не е изпълнил приватизационния договор. Той заяви, че в момента се работи по различни варианти за търсене на алтернативна заетост на хората от "Брикел" и те ще бъдат обсъдени със синдикатите.

Споделяне

Още по темата

Още от България