С викове "мафия", "разбойници" и "предатели" пред парламента

Протестиращи поискаха да се намали издръжката на администрацията

Около 60 протестиращи пред задния вход на Народното събрание освиркаха в четвъртък депутатите, като поискаха намаляване с поне 20-30% на издръжката на държавната администрация, спиране на субсидиите за партиите, поевтиняване на тока с 25% и вдигане на минималната пенсия до 160 лв.

Демонстрантите скандираха "мафия", "разбойници" и "предатели". Стана ясно, че писмо с исканията им е изпратено до президента Росен Плевнелиев. Недоволните обаче настояваха и за среща с председателя на парламента Цецка Цачева.

След демонстрацията хората се отправиха към палатковия лагер, който от няколко дни се е установил в градинката между Народното събрание и Софийския университет "Св. Климент Охридски".

На мястото дойдоха и десетина ромски студенти, носещи дипломите си. Те настояваха законът за предучилищно и училищно образование да влезе в пленарна зала преди разпускането на парламента на 13 март.

 

Недоволните роми бяха категорични, че програмата, която предвижда свободноизбираеми занимания по изучаване на фолклора на малцинствените групи, както и задължителното предучилищно образование от 4-годишна възраст са предпоставка да се повиши грамотността на ромските деца.

Междувременно общественият съвет към протестиращите във Варна остро се разграничи от трима свои съграждани, които по своя инициатива се срещнали с омбудсмана Константин Пенчев, представяйки се за "говорители" на недоволните.

"При срещата си с Константин Пенчев, тройката господа Ивайло Василев, Мартин Аргиров и Александър Арамов поискали омбудсмана да стане представител на варненци, както и лицето Иван Петров да не е представител на протеста. Протестната задруга обаче излезе с категорична позиция пред медиите, че горепосочените лица не са водители на протеста, нито някои ги е упълномощавал да говорят от името на всички", се казва в позиция на протестиращите.

Те се обявяват и срещу "солови акции, в които лица се представят като говорители на протестиращите, без да имат акредитацията за това", като уточняват, че ще работят за "елиминирането на подобни действия, които изразяват лична позиция, но не и общи искания на протестиращите".

Споделяне

Още от България