Заради бездействието му по "Яневагейт" и фалита на КТБ

Протестиращи поискаха "гражданско уволнение" на Цацаров

Снимка: БГНЕС

Десетина протестиращи от сдружението БОЕЦ се събраха в сряда пред Съдебната палата в София, за да поискат "гражданско уволнение" на главния прокурор Сотир Цацаров.

Активистите бяха подготвили "граждански обвинителен акт", който да връчат на ръководителя на държавното обвинение. За целта те предварително са изпратили в прокуратурата "призовка" с часа и мястото на протеста, но Цацаров очаквано не се появи.

Причина за недоволството на БОЕЦ срещу главния прокурор е пасивността му по обществено-значими казуси, като аферата със скандалните разговори на бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова с адвокат Момчил Мондешки и срива на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Сред протестиращите бе и журналистът Димитър Стоянов от сайта "Биволъ", чийто главен редактор Атанас Чобанов бе разследван за набеждаване на бившия министър от кабинета "Орешарски" Иван Данов. В крайна сметка делото срещу него бе прекратено, но прокуратурата продължи да го издирва във връзка с проверката за незаконно подслушване по "Яневагейт".

"Прокуратурата, МВР и ДАНС са превърнати в бухалки в ръцете на мафията и чрез тях се упражнява репресия срещу всеки търсещ и казващ на глас истината за престъпното управление на Борисов, Пеевски и Цацаров. Всеки от нас е изпитал това на гърба си. През 2016 г. журналистите от сайта "Биволъ", заради публикуваните от тях записи "Яневагейт" и направените разкрития за корупция и зависимости в съдебната и изпълнителната власт, бяха подложени на безпрецедентен натиск и репресии изразяващи се в заплахи, серия от призовки по изфабрикувани обвинения, разпити, полицейски тормоз, подслушване и т.н.", твърдят организаторите на протеста срещу Цацаров в сряда.

Гражданското сдружение БОЕЦ ("България обединена с една цел" – бел.ред.) е базирано във Видин, с което участниците в демонстрацията обясниха малкия си брой. Те отрекоха да имат връзка с мажоритарния собственик на КТБ и обвиняем за източването ѝ Цветан Василев, но призоваха твърденията му за фалирането на банката със съдействието на държавата да бъдат разследвани.

По време на проявата се чуха няколко скандирания "Мафия" и "Оставка", като всички демонстранти бяха символично облечени с черни дрехи. На мястото бяха изпратени сериозен брой полицаи, многократно надвишаващи броя на протестиращите.

Споделяне

Още по темата

Още от България