Протестиращи поискаха закриване на делфинариума във Варна

сн.: БГНЕС, архив

Граждани излязоха на протест с искане за закриване делфинариума във Варна. Според демонстрантите такива атракциони злоупотребяват с делфините, защото ги  държат в плен за представления и бизнес. 

Протестът не спря ежедневните представления в делфинариума, съобщава бТВ.

Според организаторите на протеста през последните 5 години са загинали 8 делфина, но само 5 случая са регистрирани.

Наскоро почина и делфинче на 9 дни. Това стана пред очите на посетители на кафенето, което осигурява видимост към басейна под водната повърхност.

Сградата е тясна, неподдържана и шоуто е експлоатира животните, казват още природозащитници.

"Най-вече противоестествените условия, в които са принудени да живеят – в плен. Тези животни са символ на свободата, те имат нужда да плуват по 150 км на ден и се гмуркат на дълбочина 50 метра. Тук са принудени да живеят в басейнче 12 метра и когато шоуто свърши, вие се прибирате вкъщи, а те остават тук цял живот”, коментира Ангелина Стойчева – организатор на протеста.

От делфинариума публикуваха писмена позиция по темата. 

"Делфини, обитаващи делфинариуми, не могат да бъдат пуснати в дива среда, защото няма да се приспособят към нея. Ако пуснем един питомен делфин в дива среда, той не би оцелял. В условията на отглеждане в делфинариуми, делфините живеят много по-дълго, отколкото в дива среда. Това е резултат от постоянните персонални грижи, които се полагат за тях. Само за първите 7 месеца от 2019 г., по бреговете на българското Черноморие са изхвърлени над 40 мъртви малки и големи делфини, в следствие на заплитане в рибарски мрежи и замърсявания”, пишат от делфинариума.

Според РИОСВ-Варна дейността на делфинариума не противоречи на действащото екологично законодателство. Държавата пък няма предвиден механизъм, с който да затвори обекта. 

Споделяне

Още от България