Протестиращи са подслушвани покрай дело срещу Божков

Незаконно следене до момента не е установено, обяви прокуратурата

Протестиращи са подслушвани покрай дело срещу Божков

Протестиращи срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев са били подслушвани покрай дело срещу хазартния бос Васил Божков, научи Mediapool. Сред следените са адвокат Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, известни миналото лято като "Отровното трио", поело активна роля в протестите. Делото срещу Божков пък е било образувано по подозрение, че плаща за протести и размирици.

Още миналото лято Божков бе посочен от прокуратурата като организатор на протестите и бяха разпространени негови разговори с журналиста Огнян Стефанов, както и с тогавашния депутат от левицата Александър Паунов, член на маргиналната Комунистическа партия. В тях хазартният бос обясняваше как може да прати хора по площадите. Прокуратурата обаче намекна, че "заговорът" стига по-далеч.

Обявено бе, че Специализираната прокуратура започва разследване по Глава първа от Наказателния кодекс - за държавна измяна, диверсия, предателство и други престъпления срещу републиката. По думите на Сийка Милева, говорителка на главния прокурор Иван Гешев, от въпросното разследване ще се разбере, че "организирана престъпна група от обвиняеми, действащи политици и журналисти работи, за да опази откраднатите от олигарските милиони, дори милиарди от народа".

Вече близо година няма информация какво се случва с това дело.

Събаряне на властта

Подслушването е извършвано по подозрение, че е създаден престъпна група с цел събаряне или отслабване на властта, опит за преврат бунт. Това става ясно от документи, публикувани от разследващия сайт Bird.bg. Това е едно от най-тежките престъпления по глава Първа на НК и се наказва с доживотен затвор без право на замяна. 

Сред подслушваните е Тихомир Василев, активист на партията на Мая Манолова "Изправи се.БГ". В документа, с който прокуратурата иска да се продължи подслушването му се описва как той участвал в организацията на протестите, с кого си е говорил и какви планове са имали протестиращите.

Посочено е, че има оперативна информация, според която на хората по площадите се плаща от Божков. Тази информация е постъпила в отдел "Н" на ГДБОП, посочват прокурорите. Целта била възникване на масови безредици. Парите се давали на лица от криминалния контингент и футболните агитки, твърди оперативната информация.

В документа се споменават още имената на ген. Димитър Шивиков, някогашен командир на 61 Стрямска механизирана бригада, срещу когото прокуратурата образува няколко дела, на бившия шеф на гранична полиция ген. Валери Григоров и на Александър Томов.

"Винаги съм имал съмнение. Особено по време на летните протести. Имахме съмнение и за преди това, тъй-като ние бяхме част от екипа на "Изправи се.бг" – хората, които бяха близко до Мая Манолова преди и след кметските избори. И винаги е имало съмнение, че ни слушат телефоните и сме им интересни на властта по онова време", казва пред Bird.bg Василев.

Няма нищо незаконно

Към момента не е установено незаконно подслушване на политици от опозицията, обяви в петък Сийка Милева. Тя уточни, че е образувано дело, което се разследва от Националната следствена служба. По него вече били разпитани 11 свидетели.

От изявлението на Милева не стана ясно дали това са шефовете на ГДБОП и ДАНС, както и служителите от МВР, привикани за разпит след като бяха назначени от служебния вътрешен министър Бойко Рашков да проверяват скандала с подслушванията. Случаят се проверявал и от Националното бюро за контрол на СРС, добави Милева.

Заместник-председателят на Бюрото Илко Желязков бе санкциониран заради корупция от финансовото министерство на САЩ. Според документа той е действал като посредник в корупционни схеми от името на олигарха и бивш депутат от ДПС Делян Пеевски, също санкциониран по глобалния закон "Магнитски". Желязков е бил използван в схема за подкупи, свързана с издаването на български документи на чужденци и подкупване и изнудване на политици и държавни служители. В момента Желязков е в отпуск, а шефът на Бюрото Пламен Иванов заяви, че той няма как да бъде уволнен или да подаде оставка, защото няма действащ парламент.

В четвъртък вечерта Хаджигенов показа пред БНТ доказателства за подслушването на протестиращи. Той извади документи, от които е видно, че са следени Настимир Ананиев, лидер на партия "Волт" и депутат от "Изправи се! Мутри, вън!", и Тихомир Василев от "Зелена Обеля".

Внимавайте какво говорите

Наред с уверението, че няма нищо незаконно, Милева напомни, че разгласяването на информация за СРС-та се таксува от Наказателния кодекс като тежко престъпление.

"Напомням, че всеки български гражданин, разполагащ с данни или доказателства за извършено престъпление или нарушение, е обществено задължен незабавно да уведоми орган на досъдебното производство или друг компетентен държавен орган", заяви тя.

Лично

По лично искане на главния прокурор Иван Гешев през миналата година са постановени 4 разрешения за използване на специални разузнавателни средства спрямо двама души, сочи годишният доклад за дейността на Националното бюро за контрол на СРС.

По закон главният прокурор подава искане за прилагане на СРС, когато става дума за предотвратяване на тероризъм. От доклада не става ясно дали исканите от Гешев СРС-та са се превърнали в доказателства по някое дело.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?