Протестиращи скандираха срещу Меркел по време на нейна предизборна проява

Ангела Меркел, ЕПА/БГНЕС
Канцлерката Ангела Меркел попадна на шумни протестиращи, които с дюдюкания и освирквания се опитаха да заглушат речта ѝ на предизборен митинг в източния град Кведлинбург, съобщи Ройтерс.
 
Сред скандирания "Меркел, върви си" и "Лъжкиня, лъжкиня" през всичките 30 минути на речта ѝ Меркел на три пъти се отклони от предварителния текст.
 
"Надявам се, че успяхте да разберете нещо от казаното, въпреки че някои от вас постоянно крещяха", каза към края на речта си Меркел пред събралите се около 1500 души.
 
"Някои хора смятат, че проблемите на Германия може да се решат с викане, но аз не мисля така и повечето хора тук също не мислят така", каза Меркел, която е фаворит за спечелване на парламентарните избори на 24 септември, в които се стреми към четвърти мандат.
 
"Някои хора знаят само да викат и крещят, но ние няма да им дадем да ни разколебаят", заяви Меркел.
 
Въпреки че консервативният Християндемократически съюз (ХДС) на Меркел води с голяма преднина пред левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) в допитванията, някои консервативни избиратели се ядосват, че тя отвори границите на Германия за над един милион бежанци от 2015 г.
 
Антимеркеловите настроения и бежанският поток помогнаха за възхода на популистката "Алтернатива за Германия" (АзГ), която според анкетите може да вземе до 10 процента на изборите.
 
Някои от табелите на митинга гласяха "Върви при мюсюлманите", "Разкарай се, Меркел" и "Спасете конституцията от Меркел". Голям бял транспарант с подобни на кръв червени следи по него носеше ироничния надпис "Благодарим ти, Меркел". 
 
Меркел заяви, че бежанците са добре дошли в Германия, но призна, че не може да има повторение на предишната бежанска вълна.
 
"Разнообразието в Германия ни прави силни и това е нещо, което искаме да запазим", каза тя.
 
Меркел заяви, че е необходимо международно сътрудничество за успешно водене на борбата с тероризма, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
"Сблъскахме се с предизвикателства, с ислямистки тероризъм. Всички видяхме какво стана в Барселона, почти всички страни могат да се сблъскат с такава заплаха. Можем да се борим с тероризма само чрез международно сътрудничество", каза тя. 
 
Кведлинбург се намира в провинция Саксония-Анхалт. На последните регионални избори ХДС взе там 31 процента, а АзГ - 22 процента, което е най-високият резултат на тази антиимигрантска партия в цяла Германия, отбелязва ТАСС.
Споделяне

Още от Свят