Протестиращи срещу добива на газ в Добруджа фермери поканени да наблюдават сондаж

Протестиращи срещу добива на газ в Добруджа фермери поканени да наблюдават сондаж

Фирмата, искаща да добива природен газ в Добруджа, срещу която от известно време протестират зърнопроизводители от региона, покани представители на фермерите да се включат в наблюдението в реално време на показанията на техен сондаж. Това съобщиха от Министерството на енергетиката, което в петък заедно с ековедомството се опита да примири позициите на недоволстващите.

По-рано през деня пред екоинспекцията във Варна се събраха демонстранти, които поискаха за пореден път незабавно прекратяване на обществените обсъждания за добив на природен газ в Добруджа и призоваха институциите да отхвърлят инвестиционно намерение на фирмата "Русгеоком БГ"

Хората се обявиха против превръщането на Добруджа от земеделски в промишлен район. Те се съмняват, че предлаганата технология за търсене и проучване на синьо гориво може да нарушава забраната за добив на шистов газ. Местните смятат, че районът е силно сеизмичен и не е подходящ за сондажи.

"Русгеоком БГ" АД в началото на 2014 г., след проучвания за нефт и газ в блок "Добрич" иска енергийното министерство да регистрира търговско откритие и да започне добивът на газ. За целта обаче трябва да бъде одобрен доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на планираните сондажи. Именно тази оценка в момента се обсъжда публично в различни населени места в област Добрич, където обаче населението се притеснява, че бъдещ добив на синьо гориво може да увреди околната среда.

На среща в енергийното ведомство в петък между заместник-министрите на енергетиката и на околната среда и водите Красимир Първанов и Николай Кънчев, представители на фирмата и на браншови организации на зърнопроизводителите от региона е било постигнато съгласие да има и още дискусии за пълното разсейване на всякакво съмнение, че околната среда може да бъде замърсена от евентуален бъдещ добив на газ.

Още преди да бъде започната дейността по търсене и проучване през 2003 г. са направени две широкомащабни сеизмични изследвания на района и заснемания на екологичната обстановка, заявили представителите на "Русгеоком БГ", цитирани от Министерството на енергетиката. Тогава не е имало възражения срещу проучвателните дейности. От фирмата пояснили, че по време на сондирането се наблюдават в реално време над 60 показателя и изразиха готовност да осигурят необходимата техника, ако хората поискат да се включат в това наблюдение.

Процедурата по ОВОС има за цел да разсее съмненията и да сближи позициите, така че да бъде запазен общественият интерес, посочил заместник-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев. Той акцентирал и върху факта, че в момента тече само един от етапите на законовата процедура, която предвижда и евентуален следващ добив също да бъде подложен на ОВОС. В отговор на някои съмнения сред протестиращите заместник-министър Кънчев категорично обяви, че не става дума за добив на шистов газ. "Има законова забрана за това и не могат да се правят нито проучвания, нито добив", заключи той.

До момента е проведена дълга процедура изцяло в съответствие със закона, казал зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов по време на срещата и декларирал, че държавата е гарант за спазването на нормативните изисквания и никакви действия няма да бъдат предприети в разрез с тях.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес