Протестиращи срещу изборния закон алармират ГЕРБ с будилник "Времето изтече"

Промените в Изборния кодекс събраха няколко десетки граждани на протест пред парламента във вторник вечерта, докато депутатите продължаваха ударното гласуване на текстове. Началото на акцията "#стигатрИКове" бе обявено за 18.30 ч., когато площадът започна да се пълни с хора, които впоследствие блокираха движението, подредиха се зад добре познатия плакат "Граждани срещу мафията" и започнаха да викат "Оставка".

Към Народното събрание полетяха яйца и кофички кисело мляко.

Участниците хвърляха листовки с надпис "Стига трикове" - призив, използван и в петицията на българите, живеещи в чужбина, които настояват да не бъдат лишавани от досегашните възможности да гласуват.

Протестиращите носеха будилници, на чийто циферблат са изобразени изпадащи букви от абревиатурата ГЕРБ и с надпис "Оставка". Будилниците биха аларма по едно и също време, която проехтя като ехо на площада.

Други протестиращи носеха плакати: "Оставка - времето изтече"; "Да ви имам демокрацията, другари"; "В следващия кодекс направо да пише за кого да гласуваме".

Имаше и плакати "Да очакваме ли национализация", свързани с последните идеи на финансовия министър за пенсионното осигуряване.

Сред протестиращите беше забелязан карикатуристът Чавдар Николов, чиято карикатура за премиера Борисов наскоро беше свалена от платформите на Нова телевизия.

Час след началото на акцията протестиращите започнаха обиколка на сградата на Народното събрание.

Българи в Ню Йорк : "Това е преврат срещу гражданското общество"

Същевременно българи в Ню Йорк изразиха възмущението си заради "скандалните промени в Изборния кодекс". Според тях промените в Изборния кодекс силно противоречат на демократичното управление на страната: "Това е преврат срещу гражданското общество. Ние сме български граждани и е наше право да имаме възможността да гласуваме. Призоваваме Президента на Република България  да наложи вето на новоприетия закон, върне за ново обсъждане текстовете, свързани с чл. 11-17 от Изборния кодекс, а народните представители в 43-то Народно събрание да отменят ограниченията за отваряне на избирателни секции в чужбина.", се казва в апела им.

В понеделник вечерта "Протестна мрежа" прожектираха върху фасадата на Народното събрание надпис "#стигатрИКове" - един от хаштаговете, с които се организират протести в България и по света срещу приетите от депутатите ограничения в изборните права. Другият е #ИскамДаГласувам.

Народните представители вече отхвърлиха предложението да има отделен избирателен район "Чужбина", а впоследствие решиха да ограничат гласуването на българите зад граница само в посолствата и консулствата. Заради ескалацията на недоволството и у нас, и в чужбина, премиерът Борисов инициира по-рано във вторник среща с лидерите на партиите от управляващата коалиция. Решено бе българите в чужбина да могат да гласуват и извън дипломатическите представителства. Бяха съгласувани и други "отстъпки", които не променят духа на законодателните промени, които, според протестиращите, обслужват тяснопартийни интереси, но не и гражданите.

Както се разбра от стенограмата на водения разговор, основната грижа на премиера във връзка с евентуално президентско вето върху закона и евентуалното му преразглеждане в парламента, е да не изглежда, че е "тъпак"  и че се е поддал на натиска на "умните и красивите" (т.е. протестиращите) или че го е страх от Слави Трифонов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?