Протестиращи срещу строежа на катедрала в Екатеринбург се сблъскаха с полицията

Протестиращи срещу строежа на катедрала в Екатеринбург се сблъскаха с полицията

Руската полиция задържа десетина души, протестирали срещу строежа на катедрала на Руската православна църква на мястото на парк в град Екатеринбург, предаде Франс прес.

Протестите срещу строежа на храма започнаха още в понеделник. Тогава около 2000 души се събраха на мястото, определено за строеж на катедралата. Според местни медии демонстрантите образували жива верига около оградата на строителния обект. След това протестиращите я съборили и така се стигнало до сблъсъци със силите на реда, както и с група боксьори, свързани с един от олигарсите, финансиращ строителния проект.

"За да построят катедрала, те искат да унищожат парка, който е едно от любимите места за отмора на гражданите", се казва в изявление в сайта на група активисти, протестиращи срещу изграждането на храма.

През последните години имаше няколко случая, в които проекти за строеж на църкви или за предаване на сгради за ползване от влиятелната Руска православна църква доведоха до напрежение. Църквата твърди, че строежът на нови религиозни обекти е необходимо поради разрушаването на много от тях през съветската епоха.

В понеделник вечерта в Екатеринбург състезателят по смесени бойни изкуства Иван Щирков, известен с прозвището Уралския Хълк, бе забелязан сред охранителите на строежа на катедралата. Щирков ръководи местна боксова школа, спонсорирана от милиардера Игор Алтушкин, финансиращ строежа на катедралата, отбелязва АФП.

Евгений Куйвашев, губернаторът на Урал, в който се намира Екатеринбург, организира през деня спешна среща между представители на Руската православна църква и протестиращите. Епархията на Екатеринбург - град, в който бяха екзекутирани цар Николай Втори и семейството му - подчертава, че строежът на храма е законен и че приключването му, планирано за 2023 г., ще бъде историческо събитие.

Очаква се сградата да е висока 66 метра и да може да приема до 2500 богомолци. Тя е копие на катедрала, издигала се в Екатеринбург до 1930 г., когато е била унищожена от съветските власти. В миналото е имало няколко опита за строеж на нова катедрала в градските паркове на Екатеринбург, които се провалиха поради съпротивата на местните жители.

Властите в Екатеринбург действат като цяло правилно при решаването на проблема със строежа на катедралата в градски парк, водейки разговор и с населението, и със строителите, за да постигнат споразумение, заяви в Сочи Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин. "Изглежда, че работата трябва да продължи", добави Песков.

По същата тема руската редакция на Би Би Си пък съобщава, че трима души са пострадали по време на двудневните протести и са приети в болници. Според Би Би Си задържаните през двата дни на протести са били общо 26. Британската медия припомня, че катедралата би трябвало да е готова за 300-годишнината на Екатеринбург, която се отбелязва през 2023 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?