Без да срещнат полицейска съпротива

Протестиращи в Тайланд влязоха в правителствения комплекс и после го напуснаха

Премиерът Шинаватра не се кани да подава оставка

Протестиращи в Тайланд влязоха в правителствения комплекс и после го напуснаха

Протестиращите в Тайланд, които искат оставката на министър-председателката Инглук Шинаватра, навлязоха на територията на правителствения комплекс и в управлението на полицията. Те обявиха победа, но след като не срещнаха никаква съпротива, а напротив - бяха съзнателно допуснати, протестиращите впоследствие мирно напуснаха правителствените сгради. Това сложи  край на последните няколко дни тежки сблъсъци в Банкок, взели пет жертви, предадоха осведомителните агенции.

Комплексът, в който е разположена правителствената сграда, беше отворен по лично разпореждане на премиерката с цел да се избегне кръвопролитие, а полицията премахна загражденията си от бетонни блокове и бодлива тел. Стотиците демонстранти дори вкараха камион в комплекса, където се възцари празнична атмосфера.

С напускането на полицията бяха избегнати нови сблъсъци след последните два силно напрегнати дни, когато полицията използва сълзотворни гранати, водни оръдия и гумени куршуми срещу демонстрантите при предишните им опити да влязат в комплекса. При вчерашния щурм на комплекса пострадаха 119 души. Двама бяха ранени от огнестрелни оръжия, но според полицията изстрелите са били дело на провокатори.

Опозиционните демонстранти навлязоха безпрепятствено и на територията на столичното управление на полицията, което се опитваха още вчера да превземат с щурм.

Необичайният обрат в стратегията на правителството сочи, че то не иска повече конфронтации с протестиращите след сблъсъците от последните дни, в които трима души бяха убити, а над 230 - ранени и които породиха безпокойство за стабилността на страната.

Правителствените представители не коментираха това последно развитие на събитията и не е ясно дали то ще ще се окаже нещо повече от временно успокояване на насилието и тежката политическа криза, която вреди на демокрацията, икономиката и туризма на Тайланд, отбелязва Асошиейтед прес.

Министър-председателката Инглук Шинаватра продължава обаче да изпълнява задълженията си и засега няма признаци, че се готви да подаде оставка.

Лидерът на антиправителствените протести Сутеп Таугсубан заяви, че ще продължи борбата за сваляне на премиерката въпреки взетото от правителството решение да не се конфронтира с протестиращите, предаде Ройтерс. "Днес спечелихме частична победа, но ще се борим докато режимът на Таксин бъде свален", заяви той пред свои привърженици, имайки предвид задкулисното влияние на брата на Инглук, бившия премиер Таксин Шинаватра.

Макар и по улиците на Банкок все още да има демонстранти, напрежението изглежда стихва. Освен това в четвъртък е рожденият ден на широко уважавания крал на Тайланд Пумипон Адулядет и е слабо вероятно протестиращите да продължат акциите си в този ден, който традиционно е посветен на молитви и празненства, отбелязва Ройтерс.

Вицепремиерът и министър на образованието Пхонгтхеп Тхепканчана заяви, че министър-председателката Инглук Шинаватра иска да започне преговори с протестиращи, университетски преподаватели и други представители на обществеността в опит да се намери решение на политическата криза.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?