Протестиращите излизат с Манифест за алтернативно управление

Искат смяна на системата, но на първо време сваляне на правителството

Протестът в Казанлък, сн. БГНЕС

Организатори на протестите из страната заявиха, че искат "смяна на системата", за което обаче на първо време е нужно да падне правителството. Те декларират, че никоя партия не стои зад тях и са против партийни опити за яхане на недоволството. Александър Стамболийски, който е сред организаторите на протестите в Благоевград, и Доника Мангова – в Сливен, не конкретизираха какво точно разбират под "смяна на системата".

"Изготвили сме манифест с алтернативно управление на България, който ще се разпространява в градовете. Ще бъде даден и на институциите, управляващи и опозиция, за да видят какво предлагаме", каза Стамболийски в неделя пред БНР.

"Това е начин да се развива страната в положителна посока и също така да удовлетворим постоянните желания от страна на българските граждани за мажоритарни вотове, за нормално развитие, повишаване на доходите, съкращаване на раздутата администрация. Имаме конкретни искания. Знаем защо протестираме", допълни той.

За лозунга "Смяна на системата" Стамболийски подчерта, че е имало много хора, настроени за президентска република, крайна смяна на Конституцията. Според него обаче това е въпрос, който трябва да бъде подложен на всенародно обсъждане. Той отбеляза едно от исканията – да бъдат съкратени изцяло субсидиите на партиите и те да започнат да се самофинансират. Протестиращите настояват и за падане на имунитета на депутатите.

Без оставка на правителството няма как да стане, обяви Александър Стамболийски и подчерта за пореден път, че нито той, нито другите организатори не принадлежат по никакъв начин към политическа партия. По думите му е имало опити за "яхане на протестите", но те са се разграничили категорично от това.

За липса на политически убеждения сред протестиращите потвърди и Доника Мангова – един от организаторите на протестите в Сливен. Тя също посочи, че исканията им са напълно ясни, а първата стъпка е сваляне на правителството.

"Искаме смяна на системата. Имаме предвид не кой, а как ще ни управлява. Омръзнало ни е да слушаме, че някой не строи, някой не плаща, някой не дава и т.н. Ние, гражданите, сме техните работодатели, а не те на нас", каза Мангова пред БНР.

"Искаме независима правосъдна система и всички да сме равни пред закона – не законът да важи за едни, а за други да си затваря очите. Трябва да има механизъм за отзоваване на депутати, на общински съветници, с референдум, а не 4 години да не можеш да мръднеш от позицията, на която е сложен някой. Нашата цел не е само да свалим правителството. Ангажиментът е на целия български народ. След като свалим правителството, ни чака много работа. Всичко е в нашите ръце. Време е народът да се обедини и род по род да станем народ. Искаме всеки гражданин да може сам да решава съдбата си, а не единици хора да разпределят пари на себе си и на приближените си, а народът да тъне в мизерия", заяви Доника Мангова.

В същото време шефът на кабинета на премиера Бойко Борисов – Румяна Бъчварова коментира пред бТВ, че последните протести, за разлика от тези на майките на деца с увреждания, нямат лидери и изпълними искания.

"Майките имаха няколко души, които бяха излъчили, които идваха, преговаряха обясняваха, участваха в опитите да се реши този проблем. Сега няма такова лидерство, няма искания, които могат да бъдат удовлетворени. Какво значи протест срещу високата цена на горивата, които обективно са спаднали значително, осезаемо са спаднали и какво се иска от правителството освен неговата оставка?", запита Бъчварова.

И този уикенд в различни градове на страната продължават протестите срещу политическата система, повишението цените на горивата, по-високата цена на гражданската отговорност, високите данъци и пр.

От съботната демонстрация в София се разбра, че понижаването на цените на горивата през последната седмица, станало след разговори на правителството с петролните компании, няма да прибере хората от улицата.

"Най-големият протест, който направихме беше на 11 ноември. Сега наблюдаваме спад на цените на горивата и има резон, че сме излезли на протест, но не виждаме понижаване на цените в магазините. Дизелът е с 5 ст. надолу, а бензинът си върна цените отпреди месец. Този спад естествено не е достатъчен, защото цените на петрола достигнаха нивата си от месец март и въпреки всичко цените на горивата са високи. На какво основание?", коментира студентката Кристина Илиева, съорганизатор на протеста.

Според Илиева първоначалният замисъл на недоволството е показал, че съществува един огромен социален проблем, а именно, че днешните сметки са непосилни за обикновения човек. Тя заяви още, че политически партии са се опитали да яхнат протеста, но засега успяват да го спасят от лапите им.

Споделяне

Още по темата

Още от България