Протестиращите майки напуснаха със скандал диалога с властта

Кадър от днешните разговори, сн. БГНЕС

Протестиращите майки на деца с увреждания напуснаха със скандал срещата в парламента с министри и депутати, на която трябваше да сближат позициите си и да чуят конкретни срокове за приемането на исканите от тях промени.

Те останаха недоволни от чутото, защото от месеци слушали едни и същи обещания и вече търпението им е изчерпано.

Социалният министър Бисер Петков обеща отложеният проектозакон за хората с увреждания да бъде приет и внесен в парламента “колкото се може по-рано през октомври“, но не посочи конкретна дата, тъй като има още законови стъпки, които трябва да бъдат извървяни, включително да мине през Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Той потвърди финансовия ангажимент за допълнителни 150 млн. лева в бюджета за следващата година за политики за интеграцията на хората с увреждания и го определи като “значителен, незапомнен ръст“ в размер на 55% спрямо тази година.

Представители на протестиращите майки обаче не останаха доволни от тези ангажименти и коментираха, че тези пари отново ще потънат, ако няма реформи.

А такива според тях няма, въпреки напредналата работа по трите законопроекта – за хората с увреждания, за социалните услуги и за личната помощ.

“Не ни се слуша повече, защо ни излъгахте“, заявиха майките, след което групово напуснаха залата, някои от тях разплакани.

Преди това те отправиха критики и към здравния и образователния министър за липсата на реални мерки в полза на хората с увреждания и останаха недоволни от отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов.

Въпреки многократните призиви на депутата от ГЕРБ Светлана Ангелова да не напускат диалога с властта, да се изслушват и уважават, напрежението ескалира.

“Как може 4 месеца четирима министри да не могат да седнат и да направят едни сметки. Кога ТЕЛК ще стане оценка на увреждането от гледна точка на функционалността. Да вървим от социални плащания към заетост. Докога ще бъдат хората на дъното и ще се инвестира в това да са на дъното вместо да имат принос към пазара на труда“, коментира една от майките.

Депутатът от БСП Антон Кутев коментира, че тезата на управляващите, че са притиснати от много кратки срокове е несъстоятелна, тъй като реформа в ТЕЛК е трябвало да има до края на 2017 година, а вече сме 2018 година и такава няма. Планът за интеграция на хората с увреждания предвиждал 2016 година да бъде приет Закон за социалните услуги, какъвто също няма.

“Времето за решаване на тези проблеми беше достатъчно много. Нямам съмнение в това, че министрите Бисер Петков и Кирил Ананиев имат желание да свършат работа. Но проблемът стои от 7 години и ако те са министри от година и нещо, вие сте депутати от 7 години и сте запозанти с проблемите“, заяви той.

“Ситуацията се изостря в момента, защото будалкате и лъжете хората, защото не ви излизат сроковете“, каза Кутев.

Той отново постави въпроса, ако законите са забавят, как мерките в тях ще залегнат при приемането на бюджета.

Социалният министър Бисер Петков припомни, че първите стъпки за реформа в областта на политиките за хората с увреждания бяха направени миналата година с проект на концепция за въвеждане на експертиза на работоспособността.

“Нашето разбиране беше, че увреждането трябва да бъде разделено от работоспособността и да бъде оценявано по различен начин, защото наличието на увреждане не води задължително до загуба на работоспособност. Тази концепция не срещна подкрепа, изведе на протест национално представителните организации на хората с увреждания“, посочи той.

Относно проектозакона за социалните услуги той припомни, че винаги се е ангажирал със срок 15 октомври, тъй като законодателният процес има определени срокове и всички стъпки трябва да бъдат извървяни.

Петков коментира, че подготовката на един закон става бавно, отделно от това среща отпор от различни страни и това допълнително бави процесите.

В крайна сметка Петков предложи отново на всички заинтересовани страни да се съберат от 14 часа в петък в по-тесен формат, за да обсъдят разпределението на финансовия ресурс.

Омбудсманът Мая Манолова също призова за финално усилие, за да даде резултат работата от последните месеци. 

Споделяне

Още по темата

Още от България