44-ти ден ДАНСwithme

Протестиращите ”на гости” на вътрешния министър за ”сол, захар и обяснения за полицейското насилие”

Сн. БГНЕС

Протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски излязоха в събота за 44-ти пореден ден по софийските улици, като този път част от тях достигнаха за първи път до района около моста ”Чавдар”, където смятат, че живее вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Протестът премина традиционно по мирен начин, като хората скандираха "Оставка" и "Червени боклуци", ”Вече не ви искаме оставката, искаме ви в затвора” и др.

Сред участниците имаше и екипи от по трима полицаи с жилетки ”Антиконфликт”. Сред протестиращите пък се открояваше мъж, облечен като полицай, който носеше табела ”Антиправителствена полиция".

По данни на МВР около 19.30 часа към 600 души са се събрали пред Министерския съвет, а към 20 часа вече са били около 1000.

Традиционно протестиращите се събраха на площад ”Независимост” пред Министерския съвет, където движението беше спряно. Около 20 часа потеглиха по бул. "Цар Освободител" в посока към парламента.

След това шествието стигна до паметника на Васил Левски и тръгна по бул. "Дондуков" в посока моста ”Чавдар”. За кратко бе блокирано движението, като имаше инцидентни разправии на протестиращи с полицаи.

Според протестиращите вътрешният министър Цветлин Йовчев живее в района и освиркаха кооперация в една от преките.

Протестиращите обявиха, че искат от Йовчев ”сол, захар и черен пипер като добри съседи” и обяснения за полицейското насилие по време на блокадата на парламента по-рано тази седмица.

След това протестиращите тръгнаха да се връщат към центъра на София и постепенно да се разотиват.

”Ако трябва и до декември ще протестираме, и до следващия декември и до когато трябва”, заяви един от протестиращите.

Споделяне

Още от България