На двайсетия ден от недоволството

Протестиращите обявиха “кафе, което да прерасне във вечеря”

Журналистът Найо Тицин разигра с помощта на полицията сценката “Арестът на Сидеров”

Двайсетият ден на протеста срещу правителството на Пламен Орешарски започна сутринта в сряда пред Народното събрание със станалото вече традиционно "пиене на кафе" пред Народното събрание, премина през почти целодневната блокада за по няколко минути на възлови кръстовища в столицата и в 18.30 часа прерасна в големия митинг шествие пред Министерския съвет, Народното събрание, Орловия маст, бул. "Евлоги Георгиев", НДК, бул. "Витоша" и отново Министерския съвет.

Пърформанс “Задържането на Волен Сидеров” разигра по време на шестото “пиене на кафе пред парламента” журналистът Найо Тицин. Облечен в усмирителна риза и носещ маска с лика на Волен Сидеров, той бе за кратко задържан от десетина униформени полицаи пред сградата на Народното събрание, след като се опита да премине зад металните заграждения в т. нар. зоната за сигурност. По-късно Тицин съобщи, че целта му е била да се разиграе сцена с арест на националиста.

"Радвам се, че медиите имат запечатани кадри как полицията отвежда Волен Сидеров в усмирителна риза", заяви журналистът.

По този повод в социалната мрежа Фейсбук веднага се появиха оригинални коментари. Журналистът Иво Христов написа “можеш безнаказано да си фашист, но не и да се правиш на такъв”.

След това протестът на групата граждани прерасна в блокада на основни столични булеварди, която се извършваше за минути, след което хората се отдръпваха и се отправяха към следващ булевард.

Блокадата всъщност започна от ранните часове на деня. Още в 7.30 ч. малка протестиращи се опита да затвори подстъпа към парламента до катедралния храм “Св. Александър Невски”. Те обаче бяха разпръснати от полицията, а личните им документи бяха проверени. Половин час по-късно протестиращи блокираха движението по бул. „Цар Освободител”.

Около 11.00 часа част от демонстрантите се премести на Орловия мост и блокира кръстовището. Спряно бе движението и между бул "Васил Левски" и ул. "Оборище", където петдесетина души застанаха на пътното платно.

Пред парламента остана група от около стотина души, които около 14.00 часа опънаха хавлии и си направиха импровизиран плаж.

Около 15 ч полицията започна да изтласква хората, блокирали кръстовището, но без да употребява груба сила. Мотивът беше, че гражданите нарушават движението и нямат разрешение от Столичната община. Трима души бяха изнесени от платното на тротоара от униформените.

После недоволните граждани започнаха да пресичат хаотично в двете посоки на пешеходната пътека и така по своеобразен начин отново да блокират движението. Бяха съставени актове на няколко души.

След като в първия ден на инициативата "на сутрешно кафе" се стигна до блокада на сградата на парламента и извеждане на депутати под полицейски щитове, в сряда бе осигурен голям буфер, който стига до храм-паметника “Св. Александър Невски”. Северната страна на НС, откъдето депутатите влизат за работа, беше обградена от полиция и жандармерия.

На 20-тия ден от протестите още от сутринта участниците се заканиха недоволството им да не стихва цял ден и да продължи до полунощ.

Традиционно в 18.30 започнаха да прииждат граждани пред Министерски съвет. Отново се събра внушително множество от няколко хиляди души с национални знамена и флагове на Европейския съюз, със свирки, барабани, скандирания, антиправителствени лозунги и плакати с карикатури на Станишев и Сидеров.

Около 19 часа множеството пое по вече известния маршрут.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?