Протестиращите пловдивски лекари изнесоха цял театрален спектакъл

Протестиращите пловдивски лекари изнесоха цял театрален спектакъл

Около 200 медици от Пловдив излязоха в сряда на митинг под наслов “21 години стигат” с настояване за повече средства за здравеопазването и незабавни реформи. Те поискаха повече пари в бюджета за следващата година и промяна в наредбата за спешния прием на пациенти. “Няма друга държава, като България, включително и във Африка, която да отделя толкова малко пари за здравеопазване.”, обясни зам.-председателят на Българския лекарски съюз доктор Георги Ставракев.

Протестиращите лекари изнесоха цяло театрално представление. Няколко лекарски престилки, вързани една за друга, бяха закачени пред входа на Диагностично-консултативен център 1, образувайки надпис “21 години стигат”.

Пред входа на здравното заведение бяха поставени много бели и сини балони с хелий, на които бяха вързани снимки на всички здравни министри от последните 21 години, както и на всички досегашни директори на НЗОК. Две от тях – на здравният министър доктор Стефан Константинов и на шефа на НЗОК доктор Нели Нешева - бяха поставени на въдици и свалени от небето при протестиращите. Снимките на останалите ръководители бяха пуснати във въздуха под звуците на песента “Развод ми дай“.

В края на митинга лекарите направиха "първа копка на реформите в здравеопазването“.

“Няма да режем лентата, защото е криза и трябва да се правят икономии. Ние сме я завързали, за да можем да я използваме повторно.”, обясни доктор Георги Кръстев – шеф на ДКЦ-1, който се обърна към своите колеги въоръжени с кирки с думите “Копайте като Бойко”.

След това в небето полетяха гълъби, които символизираха следващата стъпка на медиците - емигрирането им в други държави. Лекарският протест бе подкрепен и от пациентските организации.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?