Заради поето конкретни ангажименти от ръководството на МВР

Протестиращите полицаи отмениха митинга си на 5 юли

Синдикалистите се отказаха да настояват за оставката на Румяна Бъчварова

Протестиращите полицаи отмениха митинга си на 5 юли

Полицаите, протестиращи срещи готвената пенсионна реформа в сектор "Сигурност" и лошите условия на труд по границата с Турция, отменят планирания за 5 юли национален митинг в София, съобщиха от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) във вторник.

Причината е, че ръководството на силовото ведомство е поело конкретни ангажименти по време на среща със синдиката в понеделник. От СФСМВР заявяват, че няма да провеждат протестно шествие, докато не приключат възобновените преди ден преговори.

Въпреки това палатковият лагер, издигнат в средата на месеца пред парламента остава, "тъй като исканията им по отношение на планираната пенсионна реформа в сектор "Сигурност" все още не са удовлетворени".

"УС на СФСМВР счита, че към момента оставките на членове на политическото ръководство на МВР не са актуални. От УС на СФСМВР са категорични, че Директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Николай Николов, трябва да подаде оставка, като това искане не подлежи на обсъждане и няма да бъде направен компромис в това отношение", съобщават още синдикалистите.

Сред ангажиментите, поети от ръководството на МВР за подобряване условията на труд на охраняващите българо-турската граница, са да се кандидатства по проект "Вътрешна сигурност" за 90 млн. лева, които да бъдат използвани за закупуването на нови автомобили, охранителни фургони и други.

Ще се създаде комисия с участието на синдикалисти, която да извърши проверка на условията на място и ще се уеднакви отчитането на работното време на командированите служители и по точно – времето за пътуване.

Освен това от МВР са обещали още граничарите от Малко Търново да преминат на 24-часови смени, да започне строежът на допълнителната 58-километрова ограда по границата още през август, както и да бъдат назначени 200 служители в регионалните дирекции на "Гранична полиция" в Елхово и Смолян.

От полицейският синдикат са договорили с МВР и отпускане на допълнителни 100 щата за граничари, както и да бъде осигурено профилактично възстановяване на охраняващите границата и техните семейства в Хисаря.

"По отношение на полагането на труд извън нормативно определеното работно време ще се сформира работна група с участие на СФСМВР, която от 06.07.2015 г. до 17.07.2015 г. да създаде проект на наредба за изменение на наредбата за работното време в МВР, в която да се ревизира отчитането на отпуските, отчетните периоди, смесването на продължителността на работните смени, отказ от полагане на извънреден труд и т.н.", добавят от полицейския синдикат.

С цел да се подобри социалният диалог в МВР към Съвета за социално партньорство ще бъде създадена комисия, която да заседава всеки месец и предварително да обсъжда темите, коите ще обсъждат представителите на ръководството и синдикалистите.

Полицаите протестират от повече от две седмици, като още в първите дни от демонстрацията си опънаха палатков лагер пред Народното събрание. Частта от пенсионните промени, която предизвика недоволството на униформените е планираното въвеждане на минимална възраст за пенсиониране за служителите в сектор "Сигурност", включително за военните и служителите в МВР.

В момента за тях няма изискване за възраст и имат право на пенсия след 27 години трудов стаж, от които 18 в системата на МВР. Предложението на кабинета е за въвеждане на пенсионна възраст, която от 2015 г. става 52 години и 10 месеца и през следващите расте плавно с по два месеца на година до навършване на 55 години.

Служителите на реда искат, ако се въвежда възраст за пенсиониране, тя да е 50 години, както и да им бъдат спрени командировките на турската граница, да се сложи край на надхвърлянето на нормативите за извънреден труд и да бъдат спрени и структурни промени в МВР.

_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне
Реформирай това!

Проектът "Реформирай това!“ ще следи провеждането на управленски реформаторски мерки. Имаме амбицията да "реформираме“ и медийния подход към случващото се като сбор от отделни събития, за сметка на самите процеси.

Ако имате позиция, мнение или въпроси, с които да допринесете към темата, може да се свържете с нас тук.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟Реформирай това!“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България (www.ngogrants.bg).

Още по темата

Още от Реформирай това!

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?