Протестиращите полицаи припомниха на Бъчварова, че е длъжна да преговаря с тях

Протестиращите полицаи припомниха на Бъчварова, че е длъжна да преговаря с тях

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) е изпратила писмо до вътрешния министър Румяна Бъчварова, в което ѝ напомня, че според чл. 244 ал. 3 от Закона за МВР тя е длъжна да води непрекъснат социален диалог с подчинените си, независимо от ситуацията.

Припомнянето от страна на униформените е по повод изказване на силовия вицепремиер отпреди ден, с което тя на практика отказа да преговаря с подчинените си, които поискаха оставката ѝ, несъгласни с готвената пенсионна реформа в сектор "Сигурност".

"В момента нямаме разговор със синдикатите на МВР. Той беше прекъснат миналия петък. Не може да има оставки и да има преговори. Това може да се тълкува единствено като рекет", заяви Бъчварова пред БНТ в понеделник.

"СФСМВР информират министър Бъчварова, че искането на оставки не отменя задълженията ѝ съгласно ЗМВР. Личното възприемане на тези синдикални искания, като "рекет" от страна на вътрешния министър и медийно заявената позиция, че няма да води преговори, докато се иска нейната оставка, дават основания на СФСМВР да възприемат именно нейната позиция, като рекет, в смисъл "оттеглете искането за оставка, иначе няма да преговарям", съобщават синдикалистите във вторник.

Полицаите протестират вече десетина дни, като пред ден решиха да удължат срока на протеста си до 5 юли, когато предвиждат нов национален митинг. От началото на демонстрацията си те опънаха шатра пред Народното събрание, като освен срещу пенсионната реформа, са несъгласни и с лошите условия на труд на колегите им, патрулиращи по турската граница.

Частта от пенсионните промени, която предизвика недоволството на униформените е планираното въвеждане на минимална възраст за пенсиониране за служителите в сектора за сигурност, включително за военните и служителите в МВР. В момента за тях няма изискване за възраст и имат право на пенсия след 27 години трудов стаж, от които 18 в системата на МВР. Предложението на кабинета е за въвеждане на пенсионна възраст, която от 2015 г. става 52 години и 10 месеца и през следващите расте плавно с по два месеца на година до навършване на 55 години.

Служителите на реда искат, ако се въвежда възраст за пенсиониране, тя да е 50 години, както и да им бъдат спрени командировките на турската граница, да се сложи край на надхвърлянето на нормативите за извънреден труд и да бъдат спрени и структурни промени в МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България