София и Варна – център на 53-ия ден от протестите срещу правителството

Протестиращите пред "Евксиноград" блокираха пътя за Златни пясъци

В столицата мълчалив протест заради националния траур

Протестиращи във Варна, сн. БГНЕС

На 53-ия си ден протестите срещу правителството на Пламен Орешарски имат два центъра – София и Варна. И на двете места броят на участниците не е голям, но е достатъчен за да поддържа напрежението сред управляващите в сезона на най-масовите отпуски, когато и депутатите са във ваканция.

Към 19 часа пред главния вход на резиденция "Евксиноград" във Варна, където си почиват депутати и министри, се събраха няколко десетки протестиращи. Те скандираха "Оставка" и надуват тромби и свирки по традицията на основния протест в София.

Около половин час по-късно въпреки че, разрешението за протест край резиденция "Евксиноград", беше дадено с уговорката, че пътя края нея няма да се блокира, протестиращите затвориха шосето за "Златни пясъци", съобщава "Дневник" от Варна.

Изданието добавя, че се е провалил опитът на двама водолази да стигнат до резиденция "Евксиноград" по море. Те са били спрени от охраната на резиденцията, която е била с моторна лодка. Идеята на водолазите била да оставят на плажа плакат с надпис "Оставка".

В същото време протестиращи се събираха и в района на площад "Независимост" пред сградата на Министерския съвет в София. Около 19.30 ч. броят им достигна няколкостотин души. Протестът им на 5 август бе мълчалив, заради деня на национален траур по повод гибелта на четиримата миньорите от рудник "Ораново".

Традиционното шествие малко след 20 часа преминаха малчъливо до площада пред Народното събрание, където приключи с едноминутно мълчание на колене.

Споделяне

Още от България