Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Протестиращите разнасят чумата, предупреди БАБХ

Държавата увеличава компенсациите за животновъдите, но протестът пред МС остава, както и барикадата около къщата на баба Дора

5 коментара
Сн. БГНЕС, архив

Решението на правителството да увеличи компенсациите за засегнатите от чумата по овцете и кози стопани не отмени намерението за протест пред Министерския съвет в сряда, макар че животновъдните асоциации са разделени по въпроса да се протестира или не. От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщиха във вторник, че доказаните огнищата с чума по овце и кози в страната са пет – с едно по-малко от обявените в неделя. Заради протестите и агресивното поведение на граждани 115 животни в ямболското село Шарково все още не са умъртвени и има риск това "биологично оръжие", по думите на ветеринарни лекари, да проникне в страната. Това предупредиха от Съюза на ветеринарните лекари, които се обявиха за герои и поискаха адмирации от обществото, а не обиди, защото работят при изключително тежки условия.

Остава забраната за търговия в животни и мляко в областите Ямбол и Бургас, които са под карантина. МВР ще проверява багажниците на автомобилите, за да няма превоз на животни.

Протестиращите разнасят вируса

Д-р Ивайла Давидова подчерта, че протестиращите на практика разнасят вируса: "Всеки предмет, всяко животно и всеки човек, който е бил по някакъв начин в контакт с възприемчиво животно, тоест овца или коза, е потенциален източник на инфекция".

Днес в Шарково не се прави дезинфекция заради посегателство срещу ветеринарите, съобщи във вторник областният директор на БАБХ в Ямбол Николай Георгиев.

"Разположихме мобилна техника на входа на селото, опреснявахме я с разтвор постелята, през която всеки трябваше да мине, да си дезинфекцира подметките на обувките, автомобила, с който е влязъл в селото. Днес тази техника не е там, защото имаше посегателство върху колегите, опити да се режат маркучите на машините", добави Георгиев.

Ветеринарните власти не могат да стигнат до къщата на баба Тодорка Сакалиева в Шарково, която е барикадирана, включително от член на партийното ръководство на БСП.

Протестът пред МС се свиква от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), докато други животновъдни асоциации, като Обединени български животновъди, се обявиха против.

 

Обезщетенията

 

Фермерите с първите избити животни в селата Воден и Кости са получили обезщетенията, които са средно по 327 лв. на овца или коза, каза на пресконференция земеделският министър Порожанов.

Всеки стопанин с умъртвено животно ще получи най-малко по 250 лв. средно за животно под селекционен контрол и по 150 лв. за останалите, уточни той. От НОКА обаче искат съответно по 300 и 200 лв. Сумата е нереално висока, защото на пазара в момента една овца или коза могат да се купят между 100 и 150 лв., казаха животновъди по време на пресконференция в земеделското министерство след проведен Съвет по животновъдството.

Увеличена е помощта по схемата де минимис от 5 на 7 лв. за всички фермери с овце и кози, а за тези с избити животни ще бъде 40 лв., както настоява НОКА, стана ясно от обясненията на Порожанов. Той обаче каза, че няма как да бъде изпълнено искането им за помощ от 20 лв. за всички фермери по схемата де минимис заради ниските изкупни цени на млякото. Това са допълнително около 25 млн. лв., които няма от къде да бъдат осигурени, посочи Порожанов.

Държавата ще изпълни и исканията на животновъдите за увеличаване на държавната помощ по де минимис. Тя се дава заради ниската изкупна цена на млякото. В четвъртък Държавен фонд "Земеделие" гласува помощ от 7 лв. на животно за всички фермери, отглеждащи овце и кози. За тези в засегнатите райони, поради невъзможност да продават млякото, към помощта беше дадена добавка от 25 лв. или общо 32 лв. Сега тази сума ще бъде преизчислена, за да може да стане 40 лв., обеща Порожнов. За толкова настояваха и фермерите.

Освен това земеделското министерство ще поеме разхода по изчистване и обеззаразяване на стопанствата с до 150 животни.

Освен тези помощи, които идват от държавния бюджет, фермерите ще получат и плащанията си по линия на обвързаната подкрепа от еврофондовете, без да представят доказателства, заради форсмажорни обстоятелства, каза Порожанов. По думите му това е между 56 лв. и 83 лв. в зависимост от размера на стадото. По-голямата сума е за стадо с до 300 животни.

 

Проблемът е, че не всички фермери получават такава подкрепа. Тя е предвидена само за овце и кози, които са под селекционен контрол, а такива са едва около една трета от всички тези животни у нас, по данни на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. От избитите 4000 овце и кози само 800 имат право на това подпомагане, твърдят от НОКА.

 

Порожанов посочи, че ще има и преходната национална помощ, която е в рамките на 40-50 лв.без да стане ясно при какви условия тя ще бъде отпусната и на кого.

Пет огнищата на зараза, 115 животни остават за умъртвяване

Пет са официално доказаните огнища по дребните преживни животни. Те се намират в селата Воден, Кости, Шарково, Крайна и Странджа. Овцете и козите там трябва да бъдат евтаназирани по хуманен начин. Това е единственото решение, за да не плъзне заразата в страната, каза Ивайла Давидова, ветеринарен лекар от БАБХ. Тя не можа да обясни защо огнищата са намалели с едно спрямо неделя.

До момента в тези села са евтаназирани около 4000 овце и кози. Заради протести, агресивно поведение на гражданите, натиска на медиите, обидите на етническа основа, клетвите по малки деца и покойни родители, пожеланията за смърт, замерянето с тежки предмети и насилственото недопускане до обектите за евтаназиране, остават още около 115 животни в петте села, каза председателят на Съюза на ветеринарните лекари Михаил Бащавелов.

Неизбитите животни се намират в село Шарково. Сред тях е и стадото на баба Дора, която стана медийна звезда.

В момента е преустановено умъртвяването на овцете и козите заради създалата се нетърпима обстановка. То ще бъде подновено, когато на ветеринарните лекари и техните помощници – роми, се осигури достъп до дворовете и стадата със заразените животни, каза Бащавелов.

Изчаква се успокояване на обстановката, не искаме да се стига до провокации и след това останалите заразени животни ще бъдат умъртвени, включително и стадото на баба Дора, каза Румен Порожанов.

Под карантина са две области Ямбол и Бургас, в които има около 300 000 овце и кози. Общо тези животни в България са около 1.3 млн.

Чумата по овцете и козите е доказана по безспорен начин с проби у нас и във Франция, казаха ветеринарните лекари и Порожанов. Според тях единствения начин да не се допусне разпространението ѝ е чрез евтаназирането на животните и трупното им заравяне. Животните се приспиват от ветеринарите, а за заравянето им помагат роми в бяло защитно облекло, за да бъдат спазени мерките за биосигурност.

Според д-р Бащавелов разхождането на журналисти и хора без защитно облекло в засегнатите райони крие риск за пренасяне на болестта.

Чумата вероятно е проникнала чрез нелегален внос на заразено животно от Турция

Болестта чума по дребните преживни животни е класифицирана като особено опасна, силно заразна и подходяща за употреба като биологично оръжие, каза д-р Ивайла Давидова от БАБХ.

По думите ѝ най-вероятната причина за проникване на чумата по животните в България и ЕС е нелегално транспортиране на заразено животно от Турция. Това не е прецедент, тъй като най-често около религиозни празници се случва нелегална търговия, допълни тя.

"Дори и в момента в сградата на БАБХ има представители на лабораторията в Монпелие, които извършват изследванията", каза още Давидова.


Извънреден председателски съвет заради чумата, оставки няма да има

Кризата с чумната зараза в Югоизточна България бе тема на свикания във вторник сутринта извънреден председателски съвет в парламента. Там присъстваха и членове на специалния оперативен щаб, сформиран по нареждане на премиера.


БСП поиска оставката на министър Порожанов, тъй като действията на властите били неадекватни и незаконни. Корнелия Нинова дори предупреди, че държавата може да бъде осъдена да плати големи суми, ако ощетените стопани заведат искове, каквото намерение имали някои от тях.

Порожанов ѝ отговори, че няма да подаде оставка, защото всичко, което е направил е законно. Премиерът Бойко Борисов ме е поканил да бъда в този кабинет и в момента, в който той ми каже, че повече не му трябвам ще си тръгна, каза той. И допълни, че няма да иска оставките на заместника си Цветан Димитров и двамата шефове на дирекции в МЗХ, както настояха от НОКА, защото не вижда какво са нарушили.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов защити Порожанов. Това е нормален ход на опозицията, която иска да влезе и да управлява през "служебния вход", каза Цветанов. Той определи действията на БАБХ като "адекватни" и "навременни".

Законът за ветиринарномедицинската дейност изисква да се свика централната комисия, заповедите за действия да се подпишат от министрите на земеделието и на вътрешните работи, а такива няма. Подписни са от зам.-директор на БАБХ - така Корнелия Нинова мотивира защо, според БСП, действията на органите до момента са незаконни.

Порожанов опонира, че всички заповеди са законни и така се е действало и при други заболявания като шап или син език.

Според Нинова на стопаните не се давали документи, доказващи заболяването в техните стада, без тяхно съгласие се влизало в домовете им и се избивали животните. Това не е вярно, твърдят от БАБХ. Свикани са били местни комисии и всеки стопанин и кмета на селото са били уведомени. По тази причина е имало блокади на пътищата и невъзможност ветеринарите да влязат и да умъртвят животните, каза доктор Бащавелов.

Лидерът на левицата лично се уверила, че в Шарково е нямало никаква дезинфекция. От съюза на ветеринарите обясниха, че не са успели да направят, защото агресивни протестиращи се опитали да срежат маркуча на машината.

Депутатите не получиха отговор на научното становище, издадено от центъра на Министерство на здравеопазването, в което четирима специалисти оспорват изобщо, че става въпрос за чума, информира още Нинова.

Чумата е категорично доказана от лаборатория у нас и в референтна във Франция, твърдят от БАБХ.

Нинова заяви още, че няма навик да си стикова предварително позициите с президента Радев. Двамата мислим в посока да не ескалира гражданското напрежение, обясни тя сходните си позиции с държавния глава по кризата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Bлaдo
  #5

  от чумавите райони протестиращите донесоха вълна, мляко (разляха го нашироко), калните си подметки, немитите си ръце (и пипаха с тях полицаите) и какво ли още не... Така че - да му мислят столичните кочове и пръчове!: - чумата е на жълтите павета, чумата е и в районните управления ;-)

 2. Обектив
  #4

  Курнелия и Мая Костинбродска, които ходиха на границата да се снимат прегърнати с "чумавите" кози следва да бъдат поставени незабавно под 6 месечна карантина !

 3. boatswain35
  #3

  Такава сган, като т.н. "правителство", никога не е управлявала тази територия.

 4. Емил Станоев
  #2

  Всъщност трябва да подава оставка Правителството ! То тези тикви избиват животни без причина и без да има каквото и да е указание за такива действия !!

 5. boriana
  #1

  Забележете в сумата влизат разходите по унищожение на животното. Кой прави тези разходи?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.