Протестиращите разрушиха символична стена, разделяща ги с властта

Хвърчило с надпис "Оставка" поведе шествието към немското посолство

С нов креативен пърформънс се отчетоха хилядите протестиращи срещу властта в София на 33-ия ден от "ДАНСwithme".

 

Както предварително бе планирано, във вторник шествието за пръв път стигна до немското посолство в столицата, където демонстрантите изразиха благодарността си към немския посланик за общата му декларация с френския му колега, в което се изразяваше подкрепа за протестите в България.

 

Там хората издигнаха символична стена от кашони, на която написаха "Мафия". Впоследствие тя бе съборена по аналогия с Берлинската и като знак за разпадащото се разделение между властта и гражданите. При протестиращите дойдоха и представители на дипломатическата мисия.

 

Традиционно демонстрацията започна пред сградата на Министерския съвет, където хората около час и половина скандираха срещу кабинета "Орешарски". През това време в небето се рееше хвърчило с надпис "Оставка".

 

По-рано през деня събиращите се сутрин на "протестно кафе" решиха да пратят всички политици на планета от филма "Междузвездни войни“. Всички, които пиха кафе, си надписаха чашата за да се разбере колко са били на протеста. За кратко няколко души блокираха движението по жълтите павета, като автомобилите по бул. "Цар Освободител“ в посока Орлов мост при ул.“Раковски“ бяха пренасочвани.

По жълтите павета мина и велошествието, което също започва да се превръща в традиция.

Протест имаше и пред областната управа на Софийска област срещу скандалното назначение на Емил Иванов от ДПС за областен управител. Около десетина протестиращи, предимно велосипедисти, скандираха "Оставка" на бул.“Витоша“ в центъра на София, където се намира областната управа.

Пак толкова недоволни стояха около час и при палатковия лагер на площад "Никола Мушанов" в Пловдив в знак на протест срещу назначението на Венцислав Каймаканов от ДПС за областен управител. Хората не скандират и не носят лозунги. Върху металните заграждения пред входа на областната управа стоят поставените плакати срещу партии, парламент и олигархията в Пловдив.

До блокада на близкото кръстовище не се стигна. Бившият депутат от СДС Христо Марков не е сред протестиращите, тъй като е на разпит в полицията, заявиха хората от протеста.

В подписката срещу Пламен Орешарски и Венцислав Каймаканов има вече над 18 000 подписа. Жена на средна възраст заяви желание тази сутрин да инициира и подписка в защита на бездомните хора в Пловдив, тъй като сред протестиращите има техен представител.

Протести срещу Орешарски има и в Пловдив, Варна и Сливен. Вече е активен и сайт, който цели да преброи искащите оставката на правителството и нови избори. На сайта може да се гласува и с искане за граждански контрол на всяко следващо управление.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?