Протестиращите се разграничиха от “представителите си", които премиерът строи до себе си

Един от гласовете на народа се оказа с дъщеря зам.-кмет на район в София и със син юрисконсулт в Столичната община

Даниела Пеловска бе редом до премиера на пресконференцията в МС. Снимка БГНЕС

Протестиращи се разграничиха от трите жени, които седнаха до премиера Бойко Борисов и министрите му Павлова, Дончев и Добрев на първата пресконференция след масовите протести в неделя срещу монополите и последвалите рокади в правителството в понеделник.

Даниела Пеловска беше представена от премиера като човека, който внесъл в Министерския съвет още в понеделник сутринта отвореното писмо със седем искания на протестиращите. Иначе той не я познавал. Другите две жени бяха Диана Канева и Дани Митрева от Сандански.

Борисов посвети пресконференцията на исканията и отговорите на правителството на всяко едно от исканията. След като обяви отговорите на властта, даде думата на Пеловска,.

Не предизвика изненада похвалната реч на жената към Борисов и правителството на ГЕРБ, защото самото ѝ присъствие показваше опит на пиарите на правителството да овладеят кризисната ситуация с гражданското недоволство.

Пеловска заяви, че нито едно правителство от последните 23 години не е реагирало толкова бързо на искания на протестиращите – в рамките на 24-часа. После предупреди никой от политиците да не си мисли да яхва протестите, защото “ако утре правителството подаде оставка, парламентът ще бъде сринат”. Пеловска уточни, че говори от името на организационния комитет на протеста.

Диана Канева от Сандански каза, че не е знаела с каква цел е била поканена, но не била на гости на ГЕРБ, а на министър-председателя като "институция”. Сега “чакаме да видим ефекта от взетите решения”, посочи Канева и призна, че се е срещала пред два дни с Бойко Борисов по негово искане. Тя призова хората да няма вандалщини.

Протестиращите: "Никой не е оторизирал Пеловска да говори от наше име"

"Абсолютно никой не я е оторизирал Даниела Пеловска да говори от името на протестиращите срещу правителството. Тя предаде цяла България. Никой не ѝ е делегирал правата", заяви пред Канал 3 почти веднага след края на пресконференцията Янко Петров, един от неформалните лидери на протестите в София.

"Аз съм афектиран, аз съм бесен. Тя се опитва да дискредитира каузата. Този човек не представлява никого. Тя предаде гражданите на България", повтори на няколко пъти Янко Петров.

По същото време бе разпространена и декларация от инициативния комитет на протестиращите в Сандански. “Декларираме, че гражданското общество в Сандански категорично се разграничава от изявленията и поведението на нашите съгражданки - Диана Канева и Дани Митрева на днешната пресконференция в Министерския съвет. Те публично се разграничиха от инициативния комитет преди три дни и нямат моралното право сега да представляват комитета ни пред която и да е обществена и държавна институция”, пише в декларацията.

Пеловска разкрита като конюнктурен политически хамелеон

Още не свършила да говори от трибуната в Министерския съвет, Пеловска бе атакувана от журналисти, подпомогнати от обилната информация за дамата от интернет.

Оказа се, че Пеловска е известна с бизнес начинанията си в Добрич, въпреки че пред журналистите тя подчерта, че живее в София. До 2005 г. е била член на Националния съвет на СДС. Разривът ѝ със синята партия настъпва след като за водач на листата тогавашният лидер Надежда Михайлова посочва настоящия външен министър Николай Младенов.

Така разочарованата Пеловска отива в редиците на партията на Кошлуков и Севлиевски “Новото време”, които я слагат за техен кандидат депутат.

Четири години по-късно – на парламентарните избори през 2009 г., е представител на ДПС в Районната избирателна комисия в Добрич.

Пеловска е последователно изпълнителен директор на макаронената фабрика в Добрич, управител на “Сердика Турист”, шеф на “Добруджански протеин” и на “Хранителни стоки” ЕООД, все в Добрич.

Дъщеря ѝ арх. Павлета Пеловска е заместник-кмет на район "Изгрев" в София и на този пост е назначена от Йорданка Фандъкова по предложение на ГЕРБ.

Синът ѝ Васил Пеловски на печели конкурс и е назначен като юрисконсулт в Столичната община през 2010 г. Той е бил тогава на 27 години и има диплома по право от УНСС от 2006 г., уточниха от Столична община.

На подхвърлянията на журналистите за сина и дъщеря ѝ, Пеловска заяви, че децата ѝ не са назначени по политическа линия и се гордее с тях. След продължилата атака от медиите за връзките ѝ с управляващите тя призова “да не се търси под вола теле, защото няма да го намерите".

Малкият син на Пеловска - Румен - има заложна къща в Добрич. Той управлява фирмата на майка си - “Сердика Турист”, която е собственик на хотел "София Пласт" в село Кранево, Балчик.

Преди две години "Сердика Турист" е учредила право на ползване за десет години на целия хотелски комплекс в полза на фирмата Баутек, собственост на руски граждани. Арендатор е на 60 декара лозя до Генерал Тошево, съобщи “Капитал”.

"Безкрайно благодаря, господин генерал"

Във Фейсбук час по-късно беше разпространено и писмо от Пеловска до Бойко Борисов от времето, когато той е главен секретар на МВР.

"Уважаеми генерал Борисов, позволете ми да изразя безкрайната си благодарност за светкавичната реакция от Ваша страна в петък вечерта - 14 януари, във връзка с мой много сериозен личен проблем. Моля да поздравите всички служители на МВР, които помогнаха за решаването му. С бързи и ефективни действия, като тези при моя случай, убедена съм, се възстановява доверието към българската полиция и аз лично ценя Вашите усилия в тази посока. Изцяло подкрепям Вашата инициатива за подпомагане децата на загиналите полицаи и Ви моля да приемете моето предложение те да почиват в хотела ми, на мои разноски, който се намира в курорта Кранево - във време по Ваша преценка. Моля да изкажете служебна благодарност на всички, работили по случая", се посочва в писмото.

Изобличителките на инкасаторите

Младите жени от Сандански Диана Канева и Дани Митрева станаха известни след участие в предаване по Нова телевизия, когато разкриха, че инкасатори на ЧЕЗ в Сандански имали сметки от по 5-10 лева за ток, докато хората получили сметки по 200-300 лв.

След предаването премиерът ѝ позвънил в неделя следобед и я поканил на среща в резиденция Бояна. На нея присъствал и министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Днес обаче премиерът обясни, че не я познава и Канева идвала за първи път при него. Тя пък каза, че на днешната среща я поканил министър Добрев и тя първоначално не е знаела, че ще участва на брифинга в Министерския съвет.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?