Протестиращите срещу партиите правят своя и се явяват на избори

Лицата на протеста (отляво надясно): Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров. Сн. БГНЕС

"Движение граждански контрол", създадено от Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров, ще участва в предстоящите парламентарни избори, като си поставя за цел 160 народни представители, а впоследствие промяна на Изборния кодекс и приоритетно въвеждане на електронното правителство . Това заявиха тримата на пресконференция в БТА в петък.

Тримата младежи бяха сред лидерите на протестите срещу високите сметки за ток, започнали в повечето от големите градове преди повече от месец и половина, прераснали в протести срещу "всичко" и свалили правителството на Бойко Борисов. Едни от исканията на протестиращите бяха смяна на цялата политическа система, но неясно с каква алтернатива.


Славчев, Дудев и Петров обявиха, че започват работа по събирането на необходимите над 7000 подписа за участие в изборите и откриват банкова сметка, за да набавят 10 000 лева за участието във вота.

Тримата каза също, че няма да се включат в кандидат-депутатските листи, а ще останат да "работят на улицата", където ще концентрират дейността си в създаването на групи за натиск. Според тях обаче системата може да се промени "само отвътре" и поради това ще участват в предстоящите предсрочни парламентарни избори на 12 май.


В листите ще заложим на млади хора под 35-годишна възраст, каза Славчев. Ще участват на изборите в партньорство с партия "Демократична гражданска инициатива" на Стефан Пеев, който беше представен като един от основателите на Обществения комитет за екологична защита на Русе през 1988 г.

Първият ясен кандидат за народен представител на движението е познатата от протестите Йоана Иванова, посочи Славчев. Тя представи пред журналистите декларация за почетно политическо поведение, която ще подписва всеки кандидат за депутат в техните листи.

Славчев, Дудев и Петров определиха програмите на голяма час от партиите като популистки и откровено неизпълними. Те обявиха пет основни цели на бъдещия "млад парламент" - промяна на закона за референдумите, на Изборния кодекс, на нормативната рамка, уреждаща статута и независимостта на съдебната система, регулиране на енергийния пазар, приоритетно въвеждане на електронно правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?