Протестиращите срещу промените в закона за ГМО се събраха на митинг-концерт

Близо 200 души се събраха в неделя на площад "Св. Александър Невски" в столицата на митинг-концерт срещу предвижданите промени в Закона за генетично модифицираните организми, съобщи БТА. В концерта участваха Елица Тодорова и Стунджи, Камелия Тодорова, Теди Кацарова, женски народен хор "Елица", вокална група "Бон - Бон", Влади Въргала и др.

На всички присъстващи беше раздаван биомед. Организаторите на протеста - "България свободна от ГМО", раздадоха и информационни материали, свързани с кампанията.

Христина Марковска, един от организаторите на проявата, заяви, че първо е необходимо да се изработи национална стратегия за земеделското производство, която е била предвидена и в предизборната програма на ГЕРБ. Промените в закона в момента нямат нищо общо с изискванията на ЕС, каза тя.

По думите ѝ подготвеният законопроект даже не е оповестен официално. Създадените в него препратки към други закони отварят "врата" за нарушения. Липсват и наказателни разпоредби.

Днешният митинг няма да е последната акция на протестиращите. Те ще действав в зависимост от развитието на ситуацията с приемането на законопроекта.

Общо 20 хиляди подписи в цялата страна са били събрани срещу ГМО, съобщи Свилен Георгиев, също от организаторите на протеста. Той добави, че подписките срещу законопроекта са седем.

По думите на Георгиев досегашният закон е ясен и точен. "Ако бъде прието това, което се предлага, в него няма никакви гаранции, а новите текстове са прекалено обтекаеми", каза той.
Споделяне

Още от България