Протестиращите строители ще получат парите си след две седмици

Изплащането на забавените заплати на работниците от Държавно предприятие "Строителство и възстановяване" (ДПСВ), които организираха два протеста от началото на седмицата, ще започне до две седмици. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие Екатерина Захариева на среща с протестиращите служители.

Дължимите заплати в дружеството са за 1.5 млн. лева, а осигуровките - близо 2.5 млн. лева. Възнаграждения не са плащани от септември миналата година, но има и такива, които не са платени от май. По думите на Захариева, до два и половина месеца максимум три работниците ще получат пълните си заплати. Преди дни регионалният министър Росен Плевнелиев каза, че персоналът в ДПСВ ще бъде съкратен с нови 200 души, освен досега освободените 400, както и че дружеството може да се приватизира, ако няма законови пречки.

В писмо на ръководството на компанията до синдикатите и до регионалното министерство се предлага вариант за изплащането на трудовите възнаграждения – това да стане с приходите от продажбата на хотел "Шампион", който е в активите на дружеството. Хотелът ще бъде продаден чрез търг, а наддаването ще тръгне от 7.6 млн. лева. С приходите от тази продажба ще бъдат изплатени дължимите пари за заплати – 1.5 млн. лева.

До завършването на продажбата на хотела ръководството на предприятието ще търси други финансови източници, за да изплати цялата сума за заплати и осигуровки.

Споделяне

Още от Бизнес