Протестиращите в Хонконг образуваха живи вериги, за да призоват за повече демокрация

Протестиращите в Хонконг образуваха живи вериги, за да призоват за повече демокрация

Привърженици на продемократичното движение в Хонконг образуваха днес живи вериги от двете страни на градското пристанище, вдъхновени от протестите в балтийските страни срещу съветската власт преди 30 години, предаде Асошиейтед прес в петък.

Първо демонстрантите се хванаха за ръце, а след това мнозина включиха светлините на мобилните си телефони и ги вдигнаха, за да пресъздадат верига от бели светлини върху нощния силует на града.

Организаторите се надяваха, че веригите, които повториха маршрута на три линии на метрото в града, ще се разпрострат на дължина от 40 километра.

Проявата беляза поредния ден от продължаващите 11 седмици протести, започнали с призиви за отхвърляне на вече замразения законопроект за екстрадиция в Китай и разраснали се с включването на искания за демократично управление и независимо разследване на случаите на проявено от полицията насилие по време на демонстрациите.

Няколко хиляди счетоводители демонстрираха днес в Хонконг, с което станаха поредната професионална група, подкрепяща продемократичните протести в бившата британска колония, сега под контрола на Китай, предаде АП.

Сара Вон, една от участничките в проявата, каза, че счетоводителите обикновено са мълчаливи, защото са съсредоточени върху числата, но вече не могат да мълчат. Друг демонстрант каза, че замразеният законопроект за екстрадиция, предизвикал протестите, пряко засяга счетоводителите, тъй като мнозина от тях имат клиенти в континентален Китай и пътуват дотам.

Счетоводителите се събраха на един площад, след което преминаха край сградата на местното правителство, носейки транспаранти с исканията на протестното движение. Досега в него са се включили гилдиите на адвокатите, учителите и медиците.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят